Política 16/02/2020

Torra: "Que ningú pretengui que parlem de Rodalies a la taula de diàleg amb el govern espanyol"

Alfred Bosch avisa que la Comissió Bilateral no pot "tapar el diàleg sobre el conflicte" català

Ara
3 min
El president de la Generalitat, Quim Torra

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit en una entrevista a 'El Punt Avui' publicada aquest diumenge en la figura d'un mediador internacional a la taula de diàleg amb el govern espanyol. Torra reitera que s'ha de "complir el que el Parlament va votar", també amb els vots, ha recordat, d'ERC i la CUP. Així, Torra ha insistit que plantejarà aquesta figura en la reunió amb Pedro Sánchez si ho decideix la taula d'actors independentistes i, en funció de la resposta del govern espanyol, ho tornarà a traslladar al Parlament. "Que ningú pretengui que parlem de Rodalies en una taula en què s'ha de parlar del conflicte polític", ha etzibat.

Així, el president ha negat que JxCat s'entossudeixi en la figura del mediador (que va ser l'element que va fer descarrilar les negociacions durant les converses de Pedralbes). "Nosaltres vam fer fora el senyor Rajoy, vam votar aquella moció de censura per donar una oportunitat al diàleg", ha dit: "A Pedralbes, el pas següent era que buscaríem una solució en el marc de la seguretat jurídica i arribem a consensuar el mediador, però s'aixequen de la taula". Després, lamenta, amb la campanya electoral "descobrim un Sánchez que diu que la fiscalia depèn d'ell, que vol portar el president Puigdemont". "Tenint en compte que també va votar el 155, hom es pot preguntar davant de quin senyor Pedro Sánchez estem", assevera.

En el mateix sentit, i preguntat sobre si "convocarà" o "dirà la data" de les noves eleccions un cop aprovats els pressupostos, ha especificat que en "dirà la data". Preguntat sobre si podria allargar la legislatura fins que hi hagi sentència ferma del Suprem, ha explicat que farà "el que sigui millor per al país".

Torra ha explicat, en una altra línia, que "mai" s'ha penedit d'haver penjat la pancarta dels presos polítics que ha portat a la seva inhabilitació (a falta de sentència ferma). "M'hauria penedit de no fer-ho", ha dit. Encara que finalment no fos inhabilitat, ha dit, no continuarà en política institucional ni es planteja ser cap de llista de l'espai de JxCat. "Ja vaig dir que no hi aniré i intento complir el que he anat dient: vaig venir a prestar un servei al país durant el temps que fos president i després arribarà el torn d'una altra persona", ha assegurat. No s'ha volgut posicionar sobre qui hauria de ser aquesta persona. Amb tot, ha explicat que "hi ha un líder indiscutible" que és "el president Puigdemont".

Bosch diu que la Bilateral no ha de "tapar" el diàleg sobre el conflicte

"No podem permetre que Pedro Sánchez tapi el diàleg sobre el conflicte amb la Comissió Bilateral". Així s'ha expressat el conseller d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, en una entrevista a l'ACN. Bosch diu que convocarà la Comissió Bilateral –la qual presideix– quan estigui "madura", després d'acordar-ne l'ordre del dia. Però insisteix que el president espanyol no pot "frenar ni impedir" el diàleg polític amb "l'excusa" d'aquesta eina.

Bosch prioritza la taula de diàleg entre els dos governs: "Seiem ja a la taula i comencem a parlar del conflicte polític que ens vam comprometre a abordar", ha sentenciat. El conseller ha avisat que el document de 44 punts de Sánchez és "un aiguabarreig" perquè s'hi inclouen aspectes que fan referència al conflicte polític, que creu que s'haurien de tractar a la taula de governs. El conseller considera que, quan el govern espanyol "barreja les coses", sembla que vulgui "passar per davant" les discussions competencials i "distorsionar" el debat polític.

És per això que aposta perquè la Comissió Bilateral abordi només els temes sectorials del document de Sánchez i les aportacions que hi facin els departaments de la Generalitat, que encara hi estan treballant. Bosch assegura que complirà amb la seva "obligació" i que convocarà aquesta eina que preveu l'Estatut, però quan estigui prou "madura", sense concretar si arribarà abans o després de la reunió entre governs que s'ha de celebrar aquest febrer.

Bosch també adverteix la Moncloa que la proposta del govern espanyol per resoldre el conflicte polític no es pot limitar als 44 punts de Sánchez: "Si la resposta és parlar de trens, competències i transferències, com es feia fa 20 anys, els direm que així no es resol el conflicte", ha reblat. El conseller també ha dit a Sánchez que "sense diàleg no hi ha legislatura", i que si el president espanyol vol pressupostos i "certa estabilitat" ha de tenir-ho "molt clar". "Els independentistes tenim la clau de la governabilitat d'Espanya, i ens hem de fer sentir", ha subratllat.

Encara sobre la taula de diàleg entre governs, Bosch ha subratllat que la delegació catalana no pot permetre que l'Estat s'aferri "a cap excusa" per "tornar a dinamitar el diàleg", en referència al mediador. "El govern espanyol no accepta la figura del mediador internacional, i no pot ser que això bloquegi el diàleg", ha argumentat.

stats