Política 07/09/2020

Sánchez truca a Torra per desbloquejar la taula de diàleg

El president català insisteix que en l'ordre del dia hi ha d'haver referèndum i amnistia

Aleix Moldes
2 min
Torra i Sánchez, reunits a La Moncloa

BarcelonaDesprés de mesos d’especulacions sobre si hi hauria o no segon episodi de la taula de diàleg, els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez, han encarregat finalment als seus caps de gabinet que treballin en un ordre del dia per tornar a reunir els governs català i espanyol. Sánchez va trucar aquest dilluns a Torra per desbloquejar un instrument que, fins ara, només s’ha fet servir en una ocasió -al febrer- i que no havia tingut continuïtat. El president de la Generalitat va acceptar parlar-ne sempre i quan a l’ordre del dia s’hi inclogui “l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia”, segons van informar fonts de l’executiu. De moment, la Moncloa explica que la seva intenció és que en aquesta futura reunió s’abordi “l’agenda del retrobament” -la manera d’anomenar el diàleg amb Catalunya que té el govern espanyol- a més de “la millora de la cooperació” i també “la lluita contra la pandèmia”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La data no és la principal prioritat per al cap de govern català, que aspira a aconseguir que s’abordi “l’arrel del conflicte” entre Catalunya i Espanya. És a dir, que abans de situar-la al calendari espera que l’executiu espanyol cedeixi en la qüestió de l’ordre del dia. “És molt fàcil [desencallar] aquesta segona reunió. Que Pedro Sánchez m’enviï una carta per dir-me que el primer punt de l’ordre del dia serà l’exercici del dret a l’autodeterminació, la data i les condicions”, deia el president de la Generalitat a principis de juliol des del ple del Parlament. No ha estat per carta sinó per telèfon que n’han tornat a parlar i ara haurà de ser el president espanyol qui decideixi si accepta parlar de tot el que li demana Torra.

Des de Madrid s’ha insistit els últims mesos que, més enllà de la pandèmia, les dificultats per reprendre el diàleg venien de la Generalitat. Des de Barcelona, en canvi, s’apuntava a la manca de voluntat de la Moncloa. ERC fa mesos que qüestiona la voluntat de Torra, però tampoc la convencen les excuses del PSOE. Sigui com sigui, la setmana passada el portaveu dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, i Sánchez ja van acordar que la taula es tornaria a reunir abans que acabés aquest mes de setembre.

Mesos d’impàs

La pandèmia del covid-19 va trastocar totalment els plans de reunir-se mensualment -ara tocaria a Barcelona- i ni el PSOE ni JxCat s’havien mostrat massa partidaris últimament de recuperar un instrument que originàriament havien plantejat els seus respectius socis de govern, Podem i ERC. La retòrica que fa servir JxCat -“no es pot transaccionar amb un estat opressor” al qual cal “derrotar” en paraules recents del líder del partit, Carles Puigdemont- tampoc convida a pensar que tinguin gaires esperances d’acordar-hi res.

Encara sense data, durant els vint minuts que van estar al telèfon, Torra va recordar-li a Sánchez que el 17 i el 23 de setembre té cita als jutjats, tot i que, en principi, ni a ell ni al president espanyol se’ls esperava en aquesta segona trobada.

stats