Política 15/06/2020

Torra demana al Suprem que suspengui la vista del 17 de setembre per revisar la seva condemna per desobediència

El president de la Generalitat presenta un recurs a l'alt tribunal i diu que la data es va fixar per "missatge de WhatsApp"

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, al TSJC

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat un recurs de súplica a la sala segona del Tribunal Suprem per haver fixat el 17 de setembre com la data de la vista oral que ha de servir per estudiar el seu recurs contra la seva condemna per desobediència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En el recurs de súplica que ha presentat aquest dilluns destaca que la data de la vista es va establir "mitjançant missatge de WhatsApp" dijous passat i sense seguir les normes processals. La defensa de Torra recorda que la tramitació de la seva causa està "suspesa" i que encara no s'ha acordat l'admissió a tràmit del recurs de cassació que va presentar. Per això considera que no es pot fixar una data per a la vista i que s'ha de suspendre la que està prevista per al 17 de setembre.

El president de la Generalitat també destaca que "encara estan pendents de resoldre's recursos d'anys anteriors i un nombre elevat dels corresponents a l'any 2020". Recorda que el seu recurs és el número 203/2020, cosa que vol dir que davant seu n'hi ha almenys 202 encara per resoldre. "Desconeixem el criteri que s'està aplicant en aquest cas, però, en funció de l'assenyalament notificat per missatgeria de WhatsApp, podria semblar que hi ha un especial interès pel que fa a la celeritat amb què es pretén resoldre aquest recurs, com si fos un recurs especial que requerís més urgència que tots els altres pendents de resoldre", exposa en el seu escrit.

A més, Quim Torra utilitza una frase del rei emèrit Joan Carles I per justificar la seva posició: "La justícia és igual per a tots". "I no només ha de ser-ho, sinó que també ho ha de semblar", hi afegeix la defensa del president, que demana que per no vulnerar el seu dret a "un jutge imparcial", el seu recurs de cassació s'haurà de tramitar "com qualsevol altre, respectant el corresponent torn d'assenyalament, que necessàriament ha de venir donat en funció del seu número de registre".

El president de l'executiu català va ser condemnat a un any i mig d'inhabilitació pel TSJC per no haver despenjat la pancarta que demanava la llibertat dels presos del balcó del Palau de la Generalitat. Quan la setmana passada es va fer pública la data en què el Tribunal Suprem preveia resoldre sobre la seva inhabilitació, formalment encara no s'havia comunicat l'admissió a tràmit del recurs de Torra, però amb la decisió de dijous, el Suprem va admetre de facto el recurs, perquè hi ha "objecte de debat", van apuntar en aquell moment fonts del Tribunal. Amb la data fixada per a aquesta vista, va quedar activat el procediment que ha de portar a la inhabilitació ferma de Torra. Un pas que obre el camí a la data de les pròximes eleccions.

stats