EL FUTUR DE L’EXECUTIU
Política 26/05/2018

Torra recorre al TSJC perquè Rajoy desbloquegi el Govern

L’informe de l’executiu avala la presa de possessió a distància

Núria Orriols
3 min
Torra recorre al TSJC perquè Rajoy desbloquegi el Govern

BarcelonaEl president Quim Torra ja sap quines accions pot emprendre davant el bloqueig del govern espanyol al nomenament dels consellers. La Comissió Jurídica Assessora (CJA) de la Generalitat va fer públic ahir el dictamen en què confirmava que, d’acord amb la llei, el govern espanyol ha de publicar la designació de tots els membres de l’executiu al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i que, si no ho fa, Torra està legitimat a emprendre accions contra la Moncloa. De fet, el president ja ha dit que interposarà un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per denunciar la “inacció” de l’executiu de Mariano Rajoy. Fins i tot demanarà mesures cautelars al tribunal perquè insti el president a fer la publicació al DOGC quan s’esgoti el període de deu dies per fer-ho, la setmana que ve.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dictamen, pres per unanimitat, defensa que entre les mesures aprovades al Senat sobre l’article 155 no hi ha la potestat de la Moncloa per nomenar consellers. I que aquest acte és una competència exclusiva del president, tot i que la intervenció de la Generalitat continuï vigent. El que sí que controla el govern espanyol és la publicació al DOGC, ja que forma part de les competències que estan sota el control del 155. És per això -admet el dictamen- que la publicació depèn de la llum verda de Madrid. Ara bé, això no vol dir -afegeix- que la Moncloa pugui frenar els nomenaments per estudiar-ne la viabilitat. “En cap cas aquesta autorització prevista pot comprendre un judici inexistent de viabilitat jurídica de la publicació, noció indeterminada i que no està prevista. Aquesta autorització constitueix un acte reglat i degut per llei, i la negativa o el retard a atorgar-la constitueix una vulneració de l’ordenament jurídic contrària al principi de legalitat”.

Seguidament, el dictamen avala la presa de possessió dels consellers absents: tant de presos com d’exiliats. Considera que aquest acte no està reglat i que enlloc diu que s’hagi de fer de manera “presencial” i “simultània”. Però afegeix: “Cal que consti de manera fefaent la seva voluntat d’acceptar el càrrec i les obligacions que comporta”. I, de fet, l’informe remarca que els consellers presos i exiliats -Josep Rull, Jordi Turull, Toni Comín i Lluís Puig- no tenen els drets polítics limitats, i que no hi ha res que n’impedeixi la presa de possessió.

Carta de Torra a Rajoy

El president de la Generalitat va remetre per carta el contingut del dictamen a Rajoy, en la qual l’instava a rectificar de manera “immediata” i “sense dilacions”. Torra li recorda, a més, que li ofereix diàleg “sincer” i una reunió.

Malgrat que el dictamen deixa clar que el govern espanyol ha de publicar el decret de nomenament dels consellers, no avala que sigui Torra qui ho faci. Una de les possibilitats que també s’havia valorat per part de l’entorn del president era que, davant la “deixadesa de funcions” del govern espanyol, Torra n’ordenés la publicació. Ara aquesta opció ha quedat descartada.

El que aconsella el dictamen és utilitzar la via dels tribunals, en primer lloc la via contenciosa administrativa i, posteriorment, un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional per part de les persones afectades.

Recurs de Rull i Turull al TC

Seguint el que aconsella el dictamen, Josep Rull i Jordi Turull van presentar ahir un recurs d’empara al Tribunal Constitucional per denunciar la vulneració dels seus drets a la participació política i a l’accés amb igualtat de condicions a un càrrec públic. Després que el Tribunal Suprem els denegués la sortida de la presó, l’advocat denuncia en l’escrit que “la situació de privació de llibertat” de Rull i Turull “els ha ocasionat perjudicis ja irreversibles”, com el fet que Turull hagi perdut la possibilitat de ser president en ser empresonat entre els dos debats d’investidura. És per això que demana al Constitucional que actuï amb la mateixa celeritat amb què va frenar la investidura de Carles Puigdemont i insti Mariano Rajoy a publicar el nomenament del Govern al DOGC.

stats