Política 07/05/2019

Torra, al 'Washington Post': "El moviment independentista no està darrere de l'auge d'extrema dreta a Espanya"

El president retreu als partits de l'Estat haver instigat una "narrativa falsa" contra Catalunya

Ara
2 min
Torra, al The Washington Post: "El moviment independentista no està darrere de l'auge d'extrema dreta a Espanya"

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha publicat aquest dimarts un article al diari nord-americà 'The Washington Post' en què argumenta que el moviment independentista no està darrere de l'auge d'extrema dreta a Espanya. El cap de l'executiu català, per contra, considera que el moviment d'extrema dreta "no és nou a Espanya", sinó que "s'ha encès", entre d'altres, a causa de "les divisions internes i lluites de poder" al Partit Popular i per, assegura al rotatiu, "la por a la democràcia real, la diversitat, la igualtat d'oportunitats i els drets de les dones".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per justificar-ho, Torra recorre a les dades del CIS i explica que Vox "ha guanyat els vots que, tradicionalment, havien donat suport al PP o al centredreta de Ciutadans", segons recull l'anàlisi del baròmetre respecte als resultats del 28 d'abril. "El fenomen, doncs, no és l'emergència de l'extrema dreta", reflexiona el president, "sinó la fragmentació de tres formacions que competeixen per aquest espai".

"L'extrema dreta ha estat quieta perquè 40 anys de dictadura els han frenat", valora el president al rotatiu nord-americà, que considera que ha estat la "resposta violenta" de l'executiu espanyol contra el Procés "pacífic i democràtic" de Catalunya el que ha "legitimat un discurs d'extrema dreta que no s'havia expressat fins ara". I és que el cap de l'executiu posa el focus en la formació liderada per Pablo Casado i en la seva evolució els últims anys. "Amb Aznar l'extrema dreta creia que estava ben representada", apunta. Una creença que, assegura, es va "perdre" amb el govern de Mariano Rajoy, etapa que va constituir el detonant pel sorgiment de moviments com el de Vox, "més pròxims al dictador Francisco Franco i al feixisme tradicional espanyol".

Retrets als partits espanyols

En aquest sentit, el cap del govern català retreu a les formacions de l'estat espanyol la seva actitud envers Catalunya i els acusa d'haver "legitimat la idea que la unitat d'Espanya és més important que el respecte per la democràcia i la justícia". "Han optat per assenyalar l'independentisme com a culpable de les misèries d'Espanya", etziba Torra, que valora aquesta actitud com una evasió de responsabilitats per part dels partits. "En comptes d'assumir responsabilitats per la seva discriminació, han preferit construir una narrativa falsa vinculant l'independentisme català al creixement de l'extrema dreta", rebla al diari.

Sigui com sigui, Torra recorda que el moviment sobiranista "va créixer de manera més intensa" a partir del 2010 després que el Tribunal Constitucional tombés la reforma de l'Estatut "aprovada pels catalans en referèndum" l'any 2006. "Aquests atacs van ser instigats, principalment, pel PP".

stats