Política 25/05/2018

Torra critica el silenci del PSOE: "És que no veieu a quin extrem s'ha arribat? Fins quan callareu?"

El president de la Generalitat envia una carta oberta a Sánchez en què recorda les lluites compartides i li ofereix diàleg

Ara
2 min
El president, Quim Torra, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta oberta al líder del PSOE, Pedro Sánchez, en què ha criticat el "silenci" dels socialistes davant la situació a Catalunya. "¿És que no veieu a quin extrem s'ha arribat? Fins quan callareu?", li ha dit Torra, que es preguntava "on són els republicans espanyols avui dia". "Els trobem a faltar –ha confessat– en aquell antic i vell compromís per la llibertat, la democràcia i la república".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb un punt nostàlgic i apel·lant als vincles històrics entre el socialisme i el catalanisme, Torra ha recordat que els dos corrents van viure "junts l'exili republicà pel franquisme" i ha comparat el passat comú amb els posicionaments distants actuals. Un contrast que es fa evident en el fet que avui dia la política catalana "desfila cap a l'exili i la presó", però, en aquest cas, recorda Torra a Sànchez, "sense la seva companyia".

La situació dels presos i dels exiliats

En la missiva, publicada al diari digital 'Público', Torra s'ha referit a la situació dels polítics presos i exiliats i ha volgut subratllar "la magnitud de la persecució política" a l'estat espanyol. "Estan en llibertat a tot arreu menys a Espanya", escriu resignat Torra, que ha advertit el líder del PSOE que els polítics exiliats "no són fugats de la justícia" sinó que "l'han anat a buscar a Europa".

Pel que fa a la configuració del nou Govern, bloquejada pel govern espanyol amb la negativa a publicar els nomenaments dels consellers al DOGC, Torra ha informat Sánchez que designar Jordi Turull i Josep Rull –empresonats al centre penitenciari madrileny d'Estremera– "és un acte de dignitat". En aquesta línia, el president català ha acusat Sánchez de ser còmplice del 155: "La normalitat no la vam perdre. Ens la van destrossar vostès utilitzant l'article 155".

Proposta de diàleg

Malgrat les dures crítiques, Torra s'ha mostrat obert a parlar amb el secretari general del PSOE: "Estic a la seva disposició per parlar i dialogar". No és la primera vegada que el cap de l'executiu català fa una oferta d'aquestes característiques a Pedro Sánchez. Per a sorpresa de Torra, però, el socialista ja va rebutjar la proposta titllant-lo de "supremacista" i exigint-li cenyir-se a la legalitat.

Precisament les acusacions reiterades de "supremacisme i racisme" de Pedro Sánchez a Quim Torra pels polèmics articles i tuits del president també han rebut resposta a la carta oberta. "Em temo que no m'ha llegit", ha defensat el cap del govern català, que l'ha avisat que "els seus assessors li estan fent una mala jugada".

stats