Política 07/01/2019

Torra s'ha gastat 120.000 euros públics en viatges a l'estranger des que és president

Els comuns creuen que "ha de donar moltes explicacions" dels viatges i esperen que siguin "institucionals"

Ara
3 min
Puigdemont tria Quim Torra  Com el seu successor

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha gastat 120.000 euros públics en viatges a l'estranger, segons ha publicat la Ser Catalunya aquest dilluns. Es tracta d'una xifra catorze vegades superior a la que va invertir Carles Puigdemont en el mateix període de temps la legislatura passada. Les raons, però, són evidents: Torra ha viatjat a Waterloo i a altres localitats europees per mantenir reunions amb els exconsellers a l'exili.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les dades a què ha tingut accés l'emissora, només amb els viatges a Bèlgica ja s'ha gastat 30.000 euros, que s'han de sumar a les visites a Marta Rovira a Ginebra i a Clara Ponsatí a Escòcia, que pugen a 71.000 euros. A diferència de Torra, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, també va fer un viatge a Waterloo però no constava a la seva agenda oficial i va assegurar que no s'havia sufragat amb diners de l'administració.

El portaveu del grup parlamentari de JxCat, Eduard Pujol, ha justificat els viatges de Torra pel context polític que viu el país. "Té l'obligació de tenir agenda internacional en aquestes circumstàncies". En aquest sentit, ha recalcat que l'agenda internacional del president "respon a la necessitat d'explicar el país i d'explicar el Procés". "Hi ha presos polítics, hi ha exili, no som nosaltres els que el volem", ha lamentat, i ha assegurat que "gestionant aquesta situació d'excepcionalitat l'agenda queda emmarcada en aquesta lògica política".

Des d'ERC, la portaveu Marta Vilalta ha validat també els viatges que ha fet el president Torra des que presideix el Govern per reunir-se amb els dirigents exiliats. "Les funcions del president i del Govern contemplen fer política exterior per internacionalitzar Catalunya i estem en una legislatura sense normalitat perquè tenim dirigents a l'exili i a la presó", ha anotat.

En aquest sentit també s'ha pronunciat el president del PDECat, David Bonvehí, que ha considerat que els 120.000 euros públics invertits en els seus desplaçaments per, entre altres coses, reunir-se amb exiliats, no són una "xifra desorbitada". "En aquesta legislatura la internacionalització ha estat molt més present en el Procés català", ha insistit: "Ens hem de multiplicar a les explicacions a Europa i al món, explicar la situació que estem vivint i la que estan vivint els nostres presos polítics", ha subratllat.

Els comuns i el PSC demanen explicacions

El portaveu dels comuns, Joan Mena, ha assegurat que Torra "ha de donar explicacions d'aquests viatges": "Esperem que siguin institucionals". "Ens preocupa si ho contraposem amb un Govern que no pren decisions, que no governa", ha continuat el també diputat d'En Comú Podem al Congrés, que ha assenyalat que no vol un president que "viatja pel món i no soluciona els problemes dels catalans".

Qui també demanarà explicacions és el PSC, segons ha afirmat en roda de premsa el líder del partit, Miquel Iceta. El primer secretari socialista troba una "barbaritat" que Torra hagi gastat centenars de milers d'euros en viatges a l'estranger i li ha demanat que cessi aquesta "despesa absurda" que estem pagant tots els catalans però que no es tradueix en una millora dels serveis públics.

Al seu parer, aquesta situació és la "conseqüència lògica de mantenir la ficció d'un Consell de la República a Brussel·les". "No cla que ho digui cap Mosso, no estem en una República", ha ironitzat, demanant que no es destini "ni un cèntim" en "reunions d'organismes fantasmagòrics". Amb tot, ha recordat que si es vol contacte amb l'estranger es poden utilitzar mitjans "electrònics" que no costen diners.

També hi ha dit la seva la diputada de Cs Lorena Roldán: "Aquestes visites ens estan costant milers d'euros a tots els catalans". La dirigent taronja ha insistit en "deixar molt clar a Torra" que Ciutadans no "callarà" mentre es "gasten els diners de tots els catalans". Així, Roldán ha tornat a demanar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que torni a aplicar l'article 155 de la Constitució, tot i que no ha concretat, a preguntes dels periodistes, de quina manera Ciutadans demana que s'intervinguin les institucions catalanes. "S'ha d'aplicar el 155 per controlar el que està fent el Govern, això s'està pagant amb els diners de tots els catalans", ha recalcat, referint-se als viatges de Torra.

stats