Política 06/07/2018

Torra es reuneix amb el coordinador d'IU a la recerca de suports per al referèndum pactat

Garzón rebutja l'empresonament dels líders independentistes i reivindica una república federal

Aleix Moldes
3 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, i el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, reunits al Palau de la Generalitat

BarcelonaEls comuns i els seus socis estatals són el principal focus d'atenció del Govern a l'hora de trobar aliats potencials per defensar a Madrid el referèndum pactat. Aquest divendres, a tres dies de la reunió amb Pedro Sánchez a la Moncloa, el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha reunit amb el coordinador federal d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, amb qui ha conversat durant poc més d'una hora. En acabar, Garzón, ha celebrat que torni el clima de diàleg amb l'Estat i s'ha mostrat esperançat que a partir d'ara hi haurà una via directa de comunicació entre governs. També ho ha fet la portaveu de l'executiu, Elsa Artadi, que veu les esquerres espanyoles com a sòcies en la recerca del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Dialogar no és negociar. El primer que cal fer és dialogar per compartir les opcions de cadascú i hem de celebrar que Pedro Sánchez es reuneixi dilluns amb Quim Torra", ha destacat Garzón, preocupat pels intents d'aturar el diàleg per part de "la dreta reaccionària de PP i Ciutadans". Per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat, l'opció d'Esquerra Unida passa per la construcció d'una república federal, per a la qual Garzón ha reconegut que, ara per ara, no hi ha consens. En tot cas, les aspiracions dels independentistes haurien de poder ser vehiculades durant la negociació de la reforma constitucional i aquí és on ha opinat que pot arribar el referèndum d'autodeterminació.

Garzón ha insistit que Esquerra Unida sempre estarà a favor d'un referèndum acordat. "Considerem la construcció d'una república federal on també s'incorpori Catalunya, però els canals per resoldre aquestes causes són polítics i el referèndum és un d'aquests canals, tot i que no és l'únic", ha remarcat. La reunió amb el coordinador d'IU se suma a les que Torra ha mantingut en les últimes setmanes amb el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i amb el coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech.

Els comuns no s'han mogut de la seva defensa al referèndum i al dret a l'autodeterminació, però sí que s'havien allunyat de l'independentisme quan va optar per la via unilateral. Ara JxCat i ERC els volen tornar a sumar a una estratègia conjunta per reclamar diàleg i negociació al govern del PSOE. Dilluns que ve Torra es trobarà amb el president espanyol a la Moncloa precisament per defensar el dret a l'autodeterminació dels catalans.

Presó "injusta" a causa d'uns jutges "reaccionaris"

El coordinador federal d'Esquerra Unida s'ha mostrat contundent a l'hora de valorar la situació dels presos polítics. Tot i que ell no ha fet servir aquesta definició per referir-se als líders sobiranistes empresonats, sí que ha considerat que la seva situació és "injusta" i que és "inconcebible" que continuïn a la presó. Segons Garzón, els responsables són bàsicament uns jutges "reaccionaris" que estan aplicant la llei "de manera contrària a qualsevol principi democràtic". La comparació amb les decisions de la justícia belga, britànica i alemanya és, per a ell, la demostració que la justícia espanyola no està actuant de manera adequada.

Cap "veto" en la reunió Torra-Sánchez

El president del Govern anirà a plantejar dilluns a Sánchez una proposta per fer efectiu el dret a l'autodeterminació de Catalunya. Artadi ha explicat que l'executiu és conscient que d'aquesta reunió no sortirà un acord sobre el tema, però que restablir la comunicació que porta "congelada" diversos anys permetrà avançar en la resolució del conflicte. "No sabem quin serà el posicionament del govern espanyol d'aquí sis mesos o un any", ha apuntat.

L'únic acord que hi ha ara mateix és, segons Artadi, que "es pot parlar de tot": "No hi ha cap veto. Després veurem si hi ha més o menys discrepàncies, però no hi ha hagut cap veto a poder parlar del que vulguem. És el mínim que es pot esperar d'un govern democràtic".

La portaveu de l'executiu català creu que l'ambient de cara a la reunió de dilluns és bo i que la votació d'aquest dijous al Parlament –en què JxCat, ERC i la CUP van ratificar els objectius polítics de la declaració de ruptura del 2015– no tindrà cap efecte negatiu. "Tant JxCat com ERC vam votar a favor de la moció de la CUP, perquè el que diu és que l'objectiu polític és la independència. Això no és un tema del passat", ha conclòs.

stats