Política 15/06/2018

Torra emplaça el govern de Sánchez a derogar el decret que facilita que les empreses se'n vagin de Catalunya

El president diu que és "important" que de la reunió amb Sánchez ja en surti agendada una altra

Ara
3 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la trobada a la Seu d'Urgell

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha emplaçat el nou executiu espanyol que encapçala Pedro Sánchez a derogar el decret que facilita que les empreses traslladin la seva seu social fora de Catalunya. Un decret que ha qualificat "d'indignant" i que l'executiu de Mariano Rajoy va aprovar pocs dies després del referèndum de l'1 d'octubre. Torra ho ha dit en l'acte d'inauguració de la 29a Trobada Empresarial al Pirineu, que s'ha fet a la Seu d'Urgell, en unes declaracions recollides per l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una sala plena d'empresaris, Torra els ha instat a demanar a les institucions de l'Estat "que es comprometin amb el diàleg, la negociació i a escoltar la gent" i que es torni a "la política". En aquest sentit, ha fet una crida al sector empresarial perquè contribueixi a fer pressió perquè el govern espanyol "s'adoni que amb un dèficit fiscal del 8% un país no pot tirar endavant" i perquè demani al nou executiu socialista que materialitzi les inversions que encara estan pendents d'aplicar a Catalunya, com el corredor mediterrani. "Amb un model de finançament injust, caducat i amb un dèficit fiscal com el que Catalunya pateix, el risc de la residualitat per al nostre país és un risc enorme", ha manifestat el president de la Generalitat.

"Els presos polítics no seran moneda de canvi per a res"

Torra també s'ha referit a l'acostament dels presos polítics. "Els presos polítics no seran moneda de canvi per a res", ha avisat. El president de la Generalitat creu que la qüestió dels presos "no pot ser objecte de negociació; calen solucions, és un tema de justícia que estiguin en presons catalanes, no haurien ni d'estar imputats".

Les diferències que han mostrat aquesta setmana el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el jutge Pablo Llarena sobre qui ha d'autoritzar l'acostament, per a Torra, "evidencien les contradiccions del sistema judicial espanyol". "Tots constatem l'oxímoron de la justícia espanyola, no m'estranyen aquestes discrepàncies", ha criticat Torra, que també ha demanat una "profunda revisió cap a la radicalitat democràtica".

Sobre els presos, el president de la Generalitat també ha afirmat que si la setmana que ve veu el rei a Tarragona amb motiu de la inauguració dels Jocs del Mediterrani li demanarà que es disculpi pel discurs que va fer el 3 d'octubre de l'any passat, just després de l'1-O. "Si la reunió es produeix, no tingui cap dubte que li plantejaré la gravíssima situació política que viu el país, li diré que hi ha presos polítics i exiliats, que el dret a l'autodeterminació de Catalunya està criminalitzat, i li demanaré que demani disculpes al poble de Catalunya per un discurs que no s'hauria d'haver produït mai", ha explicat Torra.

D'aquesta manera, s'ha referit al discurs pronunciat pel rei el 3 d'octubre, en el qual Felip VI va denunciar l'"inacceptable intent d'apropiació de les institucions històriques de Catalunya" per part de "determinades autoritats" que "han pretès fer fallida la unitat d'Espanya i la sobirania nacional".

Reunió Torra-Sánchez

El president de la Generalitat, a més, ha dit que és important que després de la primera reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hi hagi una segona reunió. En el marc de la inauguració de la Trobada Empresarial del Pirineu, Torra ha explicat que hi ha dos equips que estan preparant la reunió entre els dos presidents, que encara no té data, i ha rebutjat que sigui una "reunió de foto". Segons el president de la Generalitat, la trobada podria servir per "marcar el terreny de joc". "És evident que em dirà que ha de preservar la unitat d'Espanya i que ens hem de sotmetre a la legalitat espanyola, i jo li diré que cal respectar el dret d'autodeterminació dels catalans", ha afegit.

Torra vol que la primera reunió amb el nou president de l'executiu espanyol sigui "productiva" i no només una foto. Per aquest motiu ha explicat que després d'una primer contacte amb Sánchez van decidir designar dos equips per preparar la trobada. La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, és l'escollida per part de l'executiu espanyol, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ho és en nom del Govern.

La trobada encara no té data fixada, però Torra ha deixat clar que ell hi està plenament disposat. "Quan el govern espanyol vulgui que ens asseiem a la taula a parlar, com diu la cançó, ho deixo tot i anem a la Moncloa a parlar", ha afirmat. Torra admet que es parteix de "situacions allunyades", i en aquest sentit ha augurat que en la primera trobada es marcarà el terreny de joc. El president de la Generalitat ha insistit que ofereix mà estesa per negociar sense cap tipus de condicions i volent assumir riscos. I ha demanat al govern de Sánchez que també els assumeixi.

En referència a la proposta del Cercle d'Economia a favor d'un nou Estatut amb rang constitucional, Torra ha donat la benvinguda a totes les propostes tenint en compte que en els últims temps "l'única proposta ha sigut enviar-ho a la judicatura". I també ha volgut deixar clar que els ciutadans de Catalunya hauran de votar les propostes, també si hi ha un projecte d'independència.

stats