Política 21/05/2018

Torra visita els presos polítics i demana "que la política torni al diàleg"

El president rep la confirmació de Rull i Turull de voler ser consellers

Dani Sánchez Ugart
2 min
Quim Torra en l'arribada a Estremera / EFE

MadridEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha visitat aquest dilluns els presos polítics catalans, entre els quals els que ha proposat com a consellers. El president ha inaugurat la ronda de visites pocs minuts després de les 9.30 del matí a la presó d'Estremera, on hi ha més presos polítics. Aquí ha visitat Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull i Raül Romeva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Rull i Turull, Torra els va proposar com a consellers dissabte i han reiterat davant el president de la Generalitat la voluntat de ser dimecres a Barcelona per prometre el càrrec de consellers, tal com han sol·licitat al jutge Pablo Llarena. Torra ha demanat des de la porta de la presó d'Estremera "que la política torni a la política i el diàleg torni al diàleg". També ha dit que ha sentit una "profunda emoció" després de sortir de la presó, i que els presos "estan bé" i els demanen persistència.

Les possibilitats d'aquests consellers d'acabar sent-ho passen de moment perquè Mariano Rajoy accepti publicar-ho al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya', però el govern espanyol s'hi nega mentre estudia si pot aturar la designació de presos polítics i exiliats com a consellers. “Espero que compleixi amb les seves obligacions, la llei ens afecta a tots, espero que aviat hi hagi Govern a Catalunya”, li ha dit aquest dilluns Rajoy a Torra.

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, també ha considerat aquest dilluns que "la dinàmica que ha iniciat" Torra és "perversa". Santamaría ha cridat el president de la Generalitat a preguntar-se si els catalans volen "que per exemple el departament de Salut tingui un conseller que no pugui anar a la feina", i l'ha acusat de "sectarisme". Segons ella, aquesta dinàmica està "abocada al fracàs" i ha demanat "sentit comú". Per això, ha dit, "han d'analitzar molt bé" la publicació dels nomenaments al DOGC.

Després d'Estremera, el president s'ha reunit amb l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i amb l'exconsellera Dolors Bassa a la presó d'Alcalá-Meco. Torra ha insistit des d'allà en la seva petició de diàleg i ha dit que "això no pot continuar així". A més, ha afirmat que Forcadell i Bassa se senten "ostatges de la justícia". A les 16.00 hores visita el líder de JxCat al Parlament i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, al centre penitenciari de Soto del Real.

stats