JxCat i ERC veuen electoralisme en la moció de la CUP per l'autodeterminació i el cessament de Buch

Els cupaires mantenen que el text respon als seus "objectius polítics" de la legislatura

Lluny de tensionar la mesa del Parlament per un possible incompliment de les ordres del Tribunal Constitucional (TC), la moció impulsada per la CUP per reivindicar el dret a l'autodeterminació i demanar el cessament del conseller d'Interior Miquel Buch ha molestat a JxCat i ERC pel moment en què s'ha presentat, a les portes de la campanya del 10-N. El text dels cupaires, avançat per l'ARA i admès a tràmit aquest dimarts per la mesa, se suma a la proposta de resolució que els tres partits independentistes van acordar la setmana passada en resposta a la sentència, però -si no hi ha canvis d'última hora- es votarà abans, al ple dels dies 12 i 13 de novembre. El motiu: no es va tramitar per la via d'urgència i cal esperar a superar un termini d'esmenes de 15 dies.

La CUP forçarà els diputats d'ERC i JxCat a posicionar-se sobre el cessament de Buch i la "violència policial"

"Ens sorprèn, ja havíem consensuat una proposta de resolució conjunta", han criticat fonts republicanes, que veuen gesticulació i electoralisme en la moció de la CUP. JxCat també hi veu relació amb la voluntat de marcar perfil de cara a la campanya del 10-N. La diputada cupaire Maria Sirvent, per contra, ha negat la major en roda de premsa. "Hem estat sempre molt clares amb els nostres objectius polítics i l'única cosa que hem fet és seguir treballant en la mateixa línia que la resta de la legislatura", ha argumentat, i ha afegit que el fet que la CUP reclami l'exercici del dret a l'autodeterminació "no ha d'estranyar a ningú", com tampoc que reclami el cessament de Buch.

Sigui com sigui, la mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts admetre a tràmit la moció dels anticapitalistes registrada dilluns i ho ha fet amb el suport de JxCat i el vot de qualitat del president de la cambra, Roger Torrent. Aquest ha estat necessari perquè la representant d'ERC a l'òrgan Adriana Delgado no ha assistit a la reunió i Cs i PSC havien votat en contra, cosa que donava lloc a un empat. Torrent va assegurar que no convertiria la mesa del Parlament en un òrgan "censor" dels grups, i s'ha posicionat perquè la iniciativa cupaire pugui tirar endavant tot i les ordres del TC de frenar tota proposta sobre temes com l'autodeterminació, l'objectiu de la independència i la reprovació del rei Felip VI.

Els lletrats creuen que el text podria esquivar el veto del TC

La setmana passada, però, la mesa ja va admetre a tràmit la resolució dels tres grups independentistes que busca que el ple "reiteri" la defensa de l'autodeterminació i la reprovació del rei, i Torrent va prometre assumir totes les conseqüències legals que es derivessin d'aquest fet. La proposta de la CUP que ha estat admesa aquest dimarts vol que la cambra expressi "la seva voluntat d'exercir de manera concreta el dret a l'autodeterminació", un punt davant dels quals els lletrats de la cambra han expressat els seus dubtes però que han vist prou interpretable com per no topar amb el TC, segons fonts parlamentàries.

Les mateixes fonts asseguren que els serveis jurídics van ser molt més taxatius amb les incompatibilitats de la resolució conjunta amb les interlocutòries judicials. El PSC i el PP, però, ja han anunciat que demanaran que es reconsideri l'admissió a tràmit, i a ells s'hi podria sumar Cs, que encara ho està valorant. "És un bucle que deixa la institució en escenaris perillosos", han afirmat fonts del partit taronja. Cap dels tres grups, però, no ha volgut avançar si recorreran al TC tant la votació de la moció de la CUP com la proposta de resolució conjunta dels tres grups independentistes.

Els comuns opten per la reprovació del conseller

Donant per fet que la majoria independentista de la mesa tombarà aquestes peticions, cal tenir en compte que el gruix del text dels anticapitalistes no se centra en l'autodeterminació, sinó en les crítiques a la violència policial contra les mobilitzacions en resposta a la sentència. Així, busca forçar els diputats de JxCat i ERC a posicionar-se al ple. Sirvent ha demanat un cop més a Torra que cessi el conseller d'Interior per "responsabilitat ètica" i si no vol continuar sent "còmplice" de la violència policial contra les mobilitzacions en resposta a la sentència del Procés. Confia, amb tot, que des d'ERC i JxCat es posicionin "favorablement" al ple en relació a aquesta petició.

En paral·lel a la proposta de la CUP però amb el mateix objectiu, els comuns han presentat una altra moció en què demanen la "reprovació" de Buch com a "primer pas per al seu cessament", segons ha explicat en roda de premsa la portaveu del grup, Susanna Segovia. Malgrat coincidir amb els cupaires en la necessitat que el conseller abandoni el seu càrrec, tal i com han anat demanant en les últimes setmanes, Catalunya en Comú Podem considera que "el que ha de fer el Parlament és reprovar-lo i, en conseqüència, el Govern ha de cessar-lo". La iniciativa ha estat igualment admesa a tràmit aquest dimarts per la mesa i també aniria al primer ple després de les eleccions generals del 10-N.

El text dels comuns també insta el Govern a condicionar la "col·laboració" amb les policies espanyoles a que no facin servir bales de goma a Catalunya, prohibides pel Parlament; també es demana "no utilitzar en cap cas" la tècnica del "carrussel" contra manifestants, consistent en dirigir-se contra ells a gran velocitat per intentar dispersar-los o retirar en un termini de is mesis els projectils de foam del material utilitzat pels Mossos. Entre d'altres, també es reclama limitar les actuacions de la policia catalana en els desnonaments.

Més continguts de