Política 30/04/2020

Torrent critica Costa per "deslleial" i l'insta a reflexionar sobre la seva actitud

L'intent del vicepresident de pactar d'amagat amb Cs fa aflorar la mala relació entre ells dos

Quim Bertomeu
3 min
El vicepresident primer, Josep Costa; el lletrat major, Joan Ridao, i el president del Parlament, Roger Torrent.

BarcelonaL'episodi del micro obert quan no tocava en la reunió telemàtica de la mesa del Parlament de dimarts passat ha fet aflorar definitivament el que era un secret de domini públic des de fa molt temps: la mala relació entre el president del Parlament, Roger Torrent (ERC), i el vicepresident primer de la cambra, Josep Costa (JxCat).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dijous Torrent ha criticat obertament el vicepresident pels fets de dimarts -quan va intentar maniobrar amb Cs en contra seva- i ha considerat que el problema no se circumscriu només a aquest dia sinó que és una constant des del principi de la legislatura. Per al president de la cambra, l'afer del micro obert va ser "un episodi grotesc" que evidencia un fet "simptomàtic" de JxCat durant el conjunt del mandat: "S'ha volgut prioritzar el desgast per sobre de la lleialtat institucional". "La d'aquesta setmana és una mes", ha lamentat en una entrevista a Ràdio 4.

Ni Torrent ni tampoc Costa s'havien caracteritzat fins ara per exposar en públic la seva mala relació. Avui, però, el president del Parlament ha fet una excepció. Ha acusat el vicepresident de JxCat de buscar "imposar" la seva "raó" i, quan això no és possible, promocionar "campanyes concretes" de desgast. També li ha retret que busca massa sovint "acords amb Cs" deixant de banda la majoria independentista que, se suposa, haurien de formar JxCat i ERC. Finalment, Torrent ha demanat que després des les properes eleccions ERC i JxCat s'haurien d'entendre amb unes "bases noves" que "permetin la cooperació i la lleialtat per sobre de la competència i el desgast".

Des que va esclatar dimarts l'episodi de la mesa, diversos dirigents i càrrecs d'Esquerra han demanat la dimissió de Costa a través de les xarxes. Torrent no ha anat tan lluny, però sí que l'ha instat a fer "les reflexions de caràcter personal que pertoquen". "Jo ho deixo òbviament a consideració personal", ha conclòs. Per a Torrent, el que va fer Costa dimarts és com si haguessin enxampat el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, buscant "pactes amb Vox a l'esquena de Sánchez". "¿Vostè s'imagina en quins termes se'n parlaria?", s'ha preguntat.

JxCat contraataca

JxCat fins avui havia mantingut un perfil baix amb el tema. Costa no n'ha parlat en públic i el grup rebutjava fins ara comentar "coverses privades". Després dels retrets de Torrent, però, sí que ha abordat la qüestió el portaveu de JxCat al Parlament, Eduard Pujol. No ha volgut tractar l'episodi concret i ha centrat les seves paraules en recriminar les crítiques de Torrent a Costa. "La presidència del Parlament ha de mantenir sempre el seu to institucional i no caure en determinades discussions partidistes i encara menys en aquest moment", ha argumentat. JxCat li reclama a Torrent un "to més pulcre" i que s'imbueixi de "l'esperit del president Torra" i posi "les persones al centre de l'acció política". "No entraré en polèmiques", ha conclòs.

Ve de lluny

La mala maror entre Torrent i Costa ve lluny. El primer dia que se'n va tenir constància va ser el 30 de gener del 2018, quan Torrent va ajornar el ple d'investidura de Carles Puigdemont. Des de llavors els episodis s'han succeït. També es van enfrontar per la delegació de vots dels diputats empresonats, per la contractació de personal i, ja més recentment, per l'elaboració del pressupost de la cambra. En definitiva, però, no ha deixat de ser un reflex de la mala maror que ha presidit les relacions entre JxCat i ERC des de les eleccions del desembre del 2017. Torrent ha dit que confia que el panorama canviï després dels pròxims comicis al Parlament. En aquest sentit, també ha enviat un missatge al president de la Generalitat, Quim Torra. Ha coincidit amb ell que no és moment de "parlar d'eleccions", però ha afegit que, quan ho sigui, la data hauria de ser no només "raonada" sinó "pactada" entre JxCat i ERC.

La competència de decidir la data és exclusiva del president de la Generalitat, però Esquerra porta mesos demanant que, ja que són socis de Govern amb JxCat, se'n busqui una que generi consens. Fins ara no ha estat així.

stats