Política 16/09/2019

Torrent i la presidenta del Parlament basc es conjuren contra la judicialització i en favor de les vies democràtiques

Reclamen des de la cambra catalana que es respecti la "voluntat" majoritària de la ciutadania

Marc Toro
2 min
El president del Parlament, Roger Torrent, i la presidenta del parlament basc, Bakartxo Tejeria, aquest dilluns a l'hemicicle de la cambra catalana

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, i la seva homòloga a la cambra basca, Bakartxo Tejeria (PNB), han fet una crida aquest dilluns a posar fi a la judicialització política i abraçar el diàleg i les solucions pacífiques i democràtiques. Tots dos han coincidit en aquest missatge a poques setmanes de la sentència del judici del Procés i en sengles declaracions des del despatx d'audiències de Torrent, on el president i els membres de la mesa -a excepció dels de Ciutadans- han rebut la presidenta i els components de la mesa del Parlament basc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torrent, que ha lamentat l'"excepcionalitat" i l'"anomalia democràtica del moment", ha demanat avançar cap a "solucions polítiques" basades en el "respecte de la voluntat majoritària de la ciutadania". A més de demanar la fi de la judicialització, Tejaria ha apel·lat al diàleg per "resoldre els conflictes per vies pacífiques i democràtiques" i "donar una resposta a la legítima voluntat popular".

El president del Parlament, que ha definit la cambra catalana com un "temple de debat democràtic" i un "símbol d'autogovern", va visitar el juny la cambra basca i ha destacat la importància de l'espai de "col·laboració institucional" entre els dos parlaments. "Ens uneix l'amistat entre els dos pobles", ha dit, mentre que la seva homòloga a Euskadi ha defensat "enfortir els llaços" entre Catalunya i Euskadi i les seves institucions. Parafrasejant el primer lehendakari, José Antonio Aguirre, la presidenta del Parlament basc també ha dit que "la causa de la llibertat catalana és la causa del poble basc".

La delegació de la cambra basca s'ha reunit a porta tancada amb Torrent i la mesa, i aquest dimarts ho tornaran a fer per compartir projectes estratègics de les dues institucions. El president del Parlament ha lliurat a Tejeria la medalla d'argent de la cambra en un acte on no ha participat Cs per la presència, entre els membres de la mesa basca, de representants d'EH Bildu. "No volem degradar més la imatge del Parlament participant en exercicis de propaganda separatista amb Bildu. Per això, ja hi ha el PSC", argumenten fonts de la formació taronja.

stats