Política 22/10/2019

Torrent sobre la resolució de rebuig a la sentència: "Assumirem totes les conseqüències"

Defensa que el Parlament tramiti la iniciativa malgrat els advertiments recents del TC

Quim Bertomeu / Marc Toro
2 min
El president del Parlament, Roger Torrent, en la roda de premsa d'aquest dimarts.

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, ha defensat aquest dimarts que la mesa de la cambra catalana que ell dirigeix hagi admès a tràmit la proposta de resolució de rebuig a la sentència del Suprem que han presentat JxCat, ERC i la CUP. El text conté un punt, el número 11, que "pot entrar en contradicció amb diverses interlocutòries del Tribunal Constitucional", segons han expressat avui mateix els lletrats de la mateixa cambra.

Torrent ha exposat que no podia fer altra cosa que admetre a tràmit el text, ja que, si no ho hagués fet, hauria suposat "censurar" les iniciatives dels diputats i vulnerar la seva llibertat d'expressió. Ha argumentat que no li correspon a ell valorar si el text contravé el tribunal, però ha assegurat que està disposat a assumir "totes les conseqüències" que li podrien implicar la decisió que ha pres avui. "Si hi ha conseqüències des d'un punt de vista judicial i personal i particularment per al president del Parlament [ell mateix], les assumirem. Assumirem totes les conseqüències de defensar que aquí es pugui parlar de tot", ha afirmat.

Malgrat que els lletrats han expressat els seus dubtes sobre el punt 11 de la moció, Torrent ha dit que no té previst demanar-los que facin un informe jurídic. El president ha explicat que els lletrats han expressat "la seva opinió jurídica com fan sempre", però que ell –i la resta de membres de JxCat i ERC de la mesa que hi han votat a favor– ha pres "la decisió política" de tramitar-la tenint en compte "tots els elements".

Reunió de la mesa del Parlament d'aquest dimarts

Apel·lació a Sánchez

Torrent ha criticat aquells que "intenten emmordassar" el Parlament buscant que no es debatin segons quines resolucions i ha insistit que la cambra catalana ha de ser "el temple de la paraula" i ha de "poder parlar de tot". També ha dit que els partidaris que la resolució es pugui debatre van més enllà del que és "estrictament l'independentisme", ja que els comuns també s'han mostrat favorables que arribi al ple –no han dit, però, quin serà el sentit del seu vot–. A més, ha fet una apel·lació al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a qui ha demanat que "trenqui amb la judicialització de la política".

stats