Política 14/11/2018

Els partits es comprometen a no entrar en "desqualificacions personals" al Parlament

Torrent es reuneix amb els líders per abordar el to de les intervencions

Ara
3 min
El president del Parlament, Roger Torrent, en la reunió de la mesa ahir al matí.

BarcelonaEls grups parlamentaris s'han compromès aquest dimecres a no entrar en desqualificacions personals en els plens de la cambra. Representants de totes les forces, excepte de la CUP, s'han reunit a instàncies del president del Parlament, Roger Torrent, per abordar el "clima de crispació" dels últims plens i s'han compromès a rebaixar la tensió, segons han explicat fonts parlamentàries. "Hi ha opcions polítiques que defensen idees polítiques molt diferents. Això és el pluralisme. Però hi ha una línia vermella que és la desqualificació personal", han subratllat les fonts, segons ha recollit Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la reunió s'han abordat episodis recents, com la qualificació de "supremacista" que diversos portaveus de l'oposició han dedicat al president de la Generalitat, Quim Torra, o la que el mateix Torra va dedicar al líder del PSC, Miquel Iceta, en la qual considerava que el seu partit no actuava amb humanitat. Segons les fonts, els portaveus han coincidit que aquestes no són les formes que "els representants públics han de transmetre a la societat".

"Si la mesa no actua amb neutralitat, també genera conflicte", han opinat des de l'oposició. El president del Parlament, per la seva banda, ha demanat "respecte" als grups i els ha recordat que ell té la facultat d'adoptar mesures perquè això es compleixi. Després de reunir-se amb els líders de tots els grups parlamentaris, fonts del seu entorn han assegurat que ha estat una trobada "constructiva" i que s'ha pres "consciència" de la "imatge" que s'ha traslladat a la ciutadania en les últimes sessions plenàries. Torrent ha fet referència al codi de conducta aprovat pel Parlament per subratllar "que les relacions entre els diputats es basin en el respecte i la cordialitat".

Les forces parlamentàries s'han reunit aquest dimecres el matí amb el president del Parlament, Roger Torrent, que ahir els va convocar per demanar-los "decòrum" i "respecte" en els plens a la cambra catalana. Torrent els va remetre l'escrit després de rebre cartes de Ciutadans (Cs), Junts per Catalunya (JxCat) i el PSC-Units, que criticaven el to dels seus adversaris en l'últim ple, en què es van viure moments de tensió i un encreuament de desqualificacions entre diversos parlamentaris. Al despatx de Torrent s'hi han trobat Marina Bravo (Cs), Josep Costa (JxCat), Sergi Sabrià (ERC), Eva Granados (PSC-Units), Susanna Segovia (Catalunya en Comú - Podem) i Santi Rodríguez (PPC). A la reunió no hi ha assistit, però, cap diputat de la CUP, ja que aquesta força parlamentària considera que aquesta qüestió s'hauria de tractar en el ple i no "a porta tancada", segons han indicat a Efe fonts dels anticapitalistes.

El precedent

Des de la restitució del Parlament l'any 1980 només hi ha un precedent en què el president del Parlament va estar a punt d'expulsar un diputat pel seu comportament. El 5 d'octubre de 1994, en un debat per crear una comissió d'investigació sobre les presumptes irregularitats de Jordi Planasdemunt i Javier de la Rosa, el president de la cambra, Joaquim Xicoy, va ordenar l'expulsió del portaveu del PP, Josep Curto, per interrompre reiteradament Raimon Escudé (CiU) sense tenir el torn de paraula.

Segons consta en el diari de sessions, Xicoy va cridar a l'ordre Curto en dues ocasions, tal com marca el reglament, i va ordenar als uxiers que l'acompanyessin fora de l'hemicicle en persistir en la seva actitud. El portaveu del PSC, Higini Clotas, va intervenir per resoldre la situació demanant que se suspengués el ple uns minuts. Després d'aquests minuts es va reprendre el debat i Curto va demanar la paraula per disculpar-se per la seva actitud.

stats