Política 03/09/2019

Torrent apel·la a "visualitzar les majories del 80%" per estructurar la resposta a la sentència de l'1-O

El president del Parlament fia a la mobilització ciutadana la via de pressió a l'Estat

Ara
3 min
Torrent apel·la a "visualitzar les majories del 80%" per estructurar la resposta a la sentència de l'1-O

BarcelonaMenys d'una setmana després que expressés en una entrevista a l'ACN la voluntat d'explorar un "govern de concentració" sobiranista com a resposta a la sentència de l'1-O, el president del Parlament, Roger Torrent, es referma en aquesta via: "Crec que hem de visualitzar la fotografia del 3-O, aquella que apel·la i que interpel·la el 80% de les institucions i del país".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha manifestat aquest dimarts en una entrevista amb Mònica Terribas a 'El matí de Catalunya Ràdio', des d'on ha fet una crida a estructurar aquest govern de concentració "al voltant d'una agenda republicana" amb l'objectiu de reforçar les institucions. "És responsabilitat de totes les institucions públiques que compartim una agenda republicana i social, amb un discurs antirepressiu i que busqui una solució democràtica al conflicte, explorar un govern de concentració", ha matisat Torrent.

"La sentència busca llimar els fonaments democràtics i les nostres institucions", ha advertit el president de la cambra catalana, que ha explicat que cal interpel·lar altres forces parlamentàries que fins ara "s'han situat al marge d'aquest 80%" –en al·lusió al PSC i Catalunya en Comú– perquè diguin "si volen quedar-se al marge o sumar-se a la gent que creiem que la repressió no és la via per resoldre el conflicte". "Aquesta és la nostra força –ha apuntat Torrent–, ampliar les majories". "La centralitat política és aquí", ha subratllat.

El joc polític amb l'Estat

En un discurs totalment mimetitzat amb els postulats que Esquerra ha exposat en les últimes setmanes, que pretenen col·locar el diàleg amb l'Estat al centre de la resposta a la sentència, Roger Torrent ha admès que "és ingenu" confiar que l'executiu espanyol seurà a negociar. "Hem de combinar el pols democràtic amb tota la determinació possible, sense abandonar la bandera del diàleg", ha reflexionat.

En aquest sentit, el president del Parlament ha considerat que les dues forces polítiques catalanes amb representació al Congrés de Diputats, ERC i Junts per Catalunya –tot i que especialment la primera–, tenen "els mecanismes de pressió suficients" com per "forçar l'Estat" a seure en una taula de diàleg. És per això que Torrent ha fiat el joc amb la governabilitat de l'Estat a la pota internacional representada pels dirigents independentistes a l'exili i a la mobilització ciutadana, "per fer que el referèndum que avui sembla impossible ho acabi sent possible".

El president de la cambra catalana s'ha referit a la iniciativa Tsunami Democràtic, que va sorgir ahir per organitzar la resposta ciutadana a la sentència de l'1-O. "Hem de deixar que es vagi explicant i es visualitzi de què es tracta", ha demanat Torrent davant els buits informatius al voltant la proposta, que encara no té una cara visible. Però ha assegurat que "tots aquells exercicis que es facin de manera no violenta i pacífica ajudaran a fixar les condicions objectives per asseure el govern de l'Estat a negociar".

L'horitzó polític català

"El candidat d'Esquerra és Oriol Junqueras", ha sentenciat el president del Parlament. I és que tot i que les enquestes internes del partit li atorguen cert avantatge en la cursa per al relleu d'Oriol Junqueras per davant de l'altre aspirant principal, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, Torrent ha tancat la porta a qualsevol altre candidat. "Junqueras representa millor que ningú els principis republicans i ens ajuda a visualitzar la repressió a què estem sotmesos", ha conclòs.

Sigui com sigui, el president del Parlament ha reconegut que si no s'aprova el projecte de pressupostos del Govern per a l'any 2020 "serà molt difícil continuar la legislatura". "Espero que no haguem de gestionar l'escenari que s'augura per al 2020 amb uns comptes del 2017", ha advertit. Per això, Torrent ha tornat a recórrer al "sentit comú" dels grups parlamentaris a l'hora d'acceptar els comptes de Pere Aragonès.

Sobre la possibilitat que el soci de govern dels republicans, JxCat, demani a Torrent tornar a intentar investir l'expresident Carles Puigdemont –un dels capítols més criticats en el lideratge del republicà al capdavant de la cambra–, el president del Parlament ha insistit: "Qualsevol pas que fem ha d'estar orientat a obrir un nou escenari millor que l'anterior, que ens permeti avançar i visualitzar les majories del 80%".

stats