Política 10/10/2019

Torrent promet no "censurar" iniciatives al Parlament malgrat les advertències del TC

La CUP s'ofereix a entrar a la mesa per fer front al tribunal però JxCat ho descarta

Quim Bertomeu
4 min
El president del Parlament, Roger Torrent, reaccionant a la suspensió de diverses resolucions per part del TC.

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat aquest dijous que no té previst frenar iniciatives a la cambra, malgrat que el Tribunal Constitucional l'hagi advertit avui que, segons quines, podrien tenir conseqüències per a ell i per a la resta de membres de la mesa. Com feia la seva predecessora en el càrrec, Carme Forcadell, ha argumentat que la mesa no es pot convertir en un "òrgan censor" i decidir quines resolucions pot admetre a tràmit i quines no. "No hem de censurar mai la llibertat d'expressió dels diputats perquè seria censurar la llibertat d'expressió dels ciutadans", ha conclòs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha dit en declaracions als periodistes des dels passadissos de la cambra catalana, després que aquest dijous el TC hagi suspès tres resolucions del Parlament i hagi advertit a la mesa que no pot donar recorregut a iniciatives que contravinguin aquesta decisió. El tribunal ha tombat la resolució sobre el dret d'autodeterminació, l'objectiu de la independència i la reprovació del rei Felip VI, que la cambra catalana va aprovar el 25 de juliol d'aquest any en un ple sobre la Catalunya real.

ARANWS20191010_0139El TC suspèn les resolucions de l'autodeterminació, la independència i la reprovació de Felip VI

Torrent també ha lamentat que el govern espanyol hagi portat resolucions de la cambra al Tribunal Constitucional i ha demanat al president en funcions, Pedro Sánchez, que per abordar la situació de Catalunya deixi la justícia i comenci a "fer política". Li ha advertit que el fet que el TC rebutgi que el Parlament pugui reprovar el rei "no farà desaparèixer dos milions de republicans" catalans.

Notificats pel TSJC

Abans de comparèixer davant dels mitjans de comunicació, Torrent i els altres membres de la mesa de la cambra han rebut la notificació del TC que els comunica l'incident d'execució i els adverteix de possibles responsabilitats penals si no paralitzen les iniciatives contràries a les resolucions del tribunal. Fonts parlamentàries citades per Europa Press han explicat que un secretari judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s'ha personat al Parlament per entregar la notificació, i Torrent i els membres de la mesa l'han rebut personalment.

Torrent, el vicepresident segon, Joan García (Cs), i els secretaris de la mesa David Pérez (PSC), Laura Vílchez (Cs) i Adriana Delgado (ERC) l'han signat, mentre que no ho han fet els membres de JxCat del mateix òrgan –el vicepresident primer, Josep Costa, i el secretari primer, Eusebi Campdepadrós.

Joan García (Cs), Laura Vílchez (Cs) i David Pérez (PSC) després que se'ls hagi notificat de les conseqüències penals si eludeixen el TC.

JxCat no firma

En roda de premsa des del Parlament, Costa i Campdepadrós han explicat que sí que han rebut el funcionari judicial, però que li han dit que no pensaven firmar el document ni quedar-se'l. Li han comunicat que no volien firmar perquè consideren que la notificació "és il·legítima i no té base legal". Han defensat que el Parlament és "inviolable" i que, malgrat que ho demani el TC, la mesa no ha de frenar segons quins resolucions perquè estaria aplicant "la censura".

El secretari primer del Parlament, Eusebi Campdepadrós, i el vicepresident primer, Josep Costa, en roda de premsa.

La CUP s'ofereix

També des de la sala de premsa del Parlament, la diputada de la CUP Maria Sirvent ha criticat la decisió del TC i ha assegurat que el seu partit s'ofereix a entrar a la mesa del Parlament per "fer valer la sobirania" de la cambra davant del tribunal. Preguntada per si el seu partit s'ofereix a entrar a la mesa per si cal desobeir pròximament el TC, ha assegurat que la CUP està disposada a "assumir totes les conseqüències en la defensa dels drets" polítics, civils i socials dels catalans. La CUP, en el passat, s'ha ofert més d'una vegada per entrar a la mesa, però ni ERC ni JxCat ho han acceptat. Ara mateix, la mesa té majoria independentista, amb dos membres d'ERC i dos de JxCat, mentre que Cs en té dos més i el PSC un. Malgrat que la majoria independentista a la mesa està assegurada, la CUP insisteix en oferir-se perquè, si cal enfrontar-se al TC, asseguren que ho faran assumint "totes les responsabilitats". Uns minuts després de les paraules de Sirvent, a la mateixa sala, JxCat ha descartat l'oferiment de la CUP perquè no veuen "cap motiu per canviar l'estructura actual de la mesa".

Per altra banda, Sirvent no ha aclarit si la CUP tornarà a portar al ple les resolucions que ha suspès el TC. Si ho fes, posaria en un compromís els membres de la mesa que votessin a favor de tramitar les iniciatives perquè siguin votades pel plenari. Sí que ha dit, però, que si la CUP considera que cal tornar a reprovar el rei o reivindicar l'autodeterminació, tornaran a portar iniciatives en aquest sentit.

La diputada de la CUP Maria Sirvent en roda de premsa des del Parlament.
stats