Política 21/05/2016

Preguntes i respostes del nou partit que impulsarà Convergència

El paper de Mas, el canvi de nom, els lideratges de futur i els passos legals marcaran les properes setmanes

Oriol March
2 min
Artur Mas ha votat a l'agrupació de CDC a Sarrià-Sant Gervasi

BarcelonaLa militància de Convergència ha decidit aquest dissabte enterrar quaranta-un anys d'història i renéixer a través de l'impuls a una nova formació política. Quins processos s'obren a partir d'ara? El consell nacional del partit es reuneix aquest diumenge per convocar el congrés fundacional de la nova iniciativa, que se celebrarà els propers 8, 9 i 10 de juliol al Fòrum de Barcelona. "És el consell nacional més important de la nostra història", asseguren a la direcció del partit. Aquestes són les claus d'una etapa inèdita en la història de les sigles creades fa quatre dècades per Jordi Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què passa amb l'actual CDC?

El NIF actual, per dir-ho a la manera tècnica, es mantindrà. La idea és que el nou partit surti de Convergència i que mantingui una mínima estructura per disposar de subvencions i d'espai als blocs electorals. La formació, per tant, no desapareix, sinó que es veurà eclipsada per la posada en marxa de la nova estructura.

Com serà el nou partit?

La ideologia i l'estructura de la formació s'aniran definint durant el mes de juny, en paral·lel a la campanya electoral. La direcció elaborarà un manifest fundacional que haurà de ser avalat per les bases. L'organigrama es crearà de nou i es buscarà una estructura més flexible, a banda de tenir una cúpula més reduïda i dinàmica. La intenció és bastir un partit de "centre ampli" que aglutini el sobiranisme i aquells ciutadans que encara no estan convençuts de la independència.

Quin paper hi tindrà Artur Mas?

"Jo vull ser-hi", assegura l'expresident de la Generalitat cada vegada que li pregunten sobre el rol que vol tenir en la nova formació. Mas assegura que la decisió es prendrà "col·lectivament", i té damunt la taula dues opcions fonamentals: assumir un paper executiu o bé tenir un càrrec més aviat honorífic. La seva idea, en tot cas, és fer emergir nous lideratges.

Qui aspira a liderar-lo?

La lluita pel poder de la nova cúpula, en certa manera, va arrencar ja abans de l'estiu, tot i que en aquell moment encara no estava sobre la taula la creació d'un nou partit. Els sectors més identificats per fer-se càrrec de les sigles són, en una banda, el que lideren Jordi Turull i Miquel Buch, i a l'altra banda s'hi situa l'àmbit d'influència de Germà Gordó. Turull i Buch compten amb el suport de Neus Munté i David Bonvehí, a banda de destacats dirigents territorials, mentre que Gordó és fort a Barcelona i compta amb quadres al rerepaís.

Canviarà de nom?

És la gran pregunta. Encara no està definit, però existeix la possibilitat que la paraula 'Convergència' aparegui en les futures sigles. Es tracta d'una de les qüestions que caldrà polir en un procés inèdit de renaixement nacionalista.

stats