Política 17/07/2015

L'oposició retreu a CiU que no mencioni el nom de Pujol a les conclusions de la comissió del frau

La sessió final de la comissió aprova unes conclusions que hauran de ser ratificades la setmana que ve durant el ple

Laia Vicens
3 min

BarcelonaSessió final de la comissió d'investigació del frau fiscal del Parlament. Tots els grups excepte CiU dubten de la versió de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i veuen irregularitats en l'origen de la fortuna que Pujol va confessar tenir a l'estranger. Després de quatre hores de votacions (hi havia més de mil punts per votar), els grups parlamentaris han aprovat les conclusions de la comissió. Ara se'n farà un dictamen que haurà de ser aprovat en el proper ple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En general, els partits consideren que la comissió ha servit per denunciar la connivència que hi ha hagut entre el sistema polític i l'econòmic –el que el periodista Ernesto Ekaizer va definir com el "capitalisme d'amiguets"–, però tots posen de manifest que la comissió no ha tingut els mitjans per treure conclusions definitives. A més, ICV-EUiA, la CUP i Ciutadans han retret a CiU que no hagi mencionat el nom de Jordi Pujol en les 28 pàgines de conclusions. CiU ha dit que ha volgut posar el focus en els experts i no en els testimonis que han comparegut a la comissió.

Els ecosocialistes creuen que l'informe de CiU és "l'únic que desentona" i Ciutadans ha titllat d'"inaudit" el fet que ni se citi l'expresident i ho considera una mostra que CiU "no ha trencat" amb el pujolisme. La CUP també ha criticat que el PSC no mencioni el cas Mercuri ni el nom de Bustos i que el PP també ometi el cas Método 3.

Tots els partits menys CiU dubten de l'origen de la fortuna dels Pujol

El diputat de CiU David Bonvehí ha assegurat que "Catalunya no ha estat un país corrupte, ni ho serà", i ha apuntat als "errors" del sistema fiscal espanyol com a causes del "fracàs" a l'hora de prevenir el frau. CiU ha criticat el funcionament i "les mancances" de la comissió. "No ha anat de la manera que ens hauria agradat", ha afirmat Bonvehí, que ha dit que caldria haver escoltat més experts i no tants testimonis, que "no han aportat més dades de les que es coneixen en seu judicial".

El diputat d'ERC Sergi Sabrià ha situat el cas Pujol com el "detonant" per crear la comissió d'investigació i ha demanat que s'aixequi el secret bancari dels comptes de la família. ERC ha posat en relleu "l'escandalosa contradicció" entre la confessió de Jordi Pujol i el seu discurs "de gran càrrega moral", i ha demanat que el seu "estil de governar" no torni mai més.

El diputat del PSC Jordi Terrades ha afirmat que els negocis de la família Pujol "eren coneguts pels actuals governants", en al·lusió a Artur Mas, i ha avisat que unes poques empreses han aconseguit contractes públics "de manera continuada".

El diputat del PP Santi Rodríguez ha lamentat que els Pujol no han aportat "ni una sola prova documental" que acrediti la versió de la deixa i ha vinculat els negocis dels Pujol amb la Generalitat.

Per al diputat d'ICV Marc Vidal la comissió ha servit per posar de manifest que hi ha hagut un "sistema permissiu" amb la corrupció i que les "relacions impúdiques" han estat "normalitzades socialment", un sistema que encara dura, ha dit. Vidal ha criticat que CiU no mencioni en cap moment el nom de Pujol a les seves conclusions.

És la mateixa queixa que ha fet el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa, que també ha criticat que ERC es "presti" a presentar-se el 27-S amb Artur Mas, que "està íntimament relacionat amb la corrupció".

Per a la CUP, la comissió del frau fiscal ha servit per saber que només és "la punta de l'iceberg" del sistema polític català. Segons ha dit la diputada Isabel Vallet, Catalunya i l'Estat estan davant d'una "crisi de règim" després d'haver permès una "lògica de sistema del lucre, confonent el que és públic i el que és privat".

stats