Política 09/03/2017

Tots els grups menys JxSí sol·liciten la compareixença de Mas al Parlament pel presumpte finançament irregular de CDC

CSQP, PSC, PP, Ciutadans i la CUP registren la petició conjuntament per tal que doni explicacions a la Comissió d'Afers Institucionals. Mas trasllada a Junts pel Sí que està disposat a comparèixer si el crida el Parlament

Núria Orriols
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, durant la seva compareixença / Manolo García

BarcelonaDesprés de les confessions de Fèlix Millet i Jordi Montull sobre el finançament irregular de Convergència, tots els grups parlamentaris menys Junts pel han entrat aquest dijous una petició conjunta de compareixença de l'expresident Artur Mas al Parlament. Exigeixen explicacions sobre les comissions que Millet assegura que Convergència cobrava a través del Palau de la Música de Ferrovial a canvi d'obra pública. Segons fonts de Junts pel Sí, Mas ja els ha traslladat que està disposat a comparèixer si el Parlament el crida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ciutadans, PP, PSC, CSQP i la CUP han registrat la sol·licitud de compareixença perquè l'expresident doni explicacions sobre les suposades comissions que hauria rebut el partit. Per a l'oposició, després de les confessions de Millet i Montull queda clar que hi ha hagut finançament il·legal de CDC i reclamen que Mas assumeixi responsabilitats pels càrrecs orgànics que havia ocupat.

En declaracions als periodistes, la portaveu socialista, Eva Granados, ha demanat al PDECat, ERC i als independents de JxSí que reclamin també explicacions a Mas per esclarir dubtes sobre el que ha passat amb el finançament de Convergència. Per a Granados, si es demostra el que apunta la Fiscalia i les afirmacions de Montull i Millet, Mas "no hauria de continuar" a la vida política.

Una opinió compartida per C's, tot i que el partit taronja creu que ja ha arribat el "'game over'" de l'expresident de la Generalitat. El portaveu parlamentari, Fernando de Páramo, ha carregat contra Mas per haver "mentit" en seu parlamentària ja que, segons ell, les confessions de Fèlix Millet i Jordi Montull invaliden les seves excuses. A més, ha assenyalat l'extresorer de Convergència Daniel Osàcar com el "Bárcenas" de CDC.

Al seu torn, el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, també ha carregat contra Mas en declaracions als periodistes i ha assegurat que amb les confessions de Montull i Millet ja ha d'assumir responsabilitats polítiques. A parer seu ha de comparèixer immediatament, ja que diferencia les penes que es puguin derivar de judici de la resposta política que han de tenir les confessions al judici. "Mas no pot continua amagant-se darrere Millet i Montull, ha de donar la cara", ha assegurat, i ha afegit que si fos el PDECat li exigiria explicacions. També ha retret a Junts pel Sí que no hagi firmat la petició de compareixença.

El PP també ha estat contundent contra l'expresident i ha marcat distàncies entre el cas Palau i el cas Bárcenas. A parer de Xavier García Albiol, el primer cas és tot el partit que s'ha lucrat, suposadament, de comissions irregulars mentre que en el segon, és l'extresorer del PP qui ho ha fet en benefici personal. "O Mas s'ha emportat els diners, cosa de la qual no hi ha evidència, o han anat al partit. És molt diferent", ha reblat. Els populars també han reclamat immediatament la compareixença al Parlament i ja han avançat que si no els satisfan les noves explicacions de Mas sol·licitaran una comissió d'investigació.

Mas, disposat a comparèixer

Aquest dimecres ja van reclamar que donés explicacions però hi va haver silenci. L'entorn de l'expresident assegurava que Mas farà un posicionament públic quan acabin de declarar els principals acusats del cas Palau però també s'assumia que si el Parlament reclama la seva compareixença hi acudirà. "Sempre que se l'ha cridat hi ha anat", arguïen ahir fonts properes a l'expresident. Aquest dijous, fonts de Junts pel Sí remarquen que dimecres Mas ja els va traslladar que, si el Parlament el crida, donarà explicacions. És per això que les mateixes fonts afirmen que JxSí votarà a favor de la compareixença.

Tanmateix, argumenten que no han sol·licitat la compareixença amb els grups de l'oposició perquè no volen aparèixer al costat de Ciutadans, el PSC i el PP. Des de JxSí assenyalen que aquests mateixos grups s'han negat a fer comparèixer el president espanyol, Mariano Rajoy, per presumptes casos de corrupció.

No serà el primer cop, però, que Mas compareix al Parlament pel cas Palau. Entre 2010 i 2013 hi ha comparegut diverses vegades i sempre ha negat que tingués coneixement de cap irregularitat. "La meva confiança és que no hi ha cap irregularitat", va assegurar en el seu moment, i va acusar l'oposició de fer un "judici paral·lel" al cas obert en els tribunals. També va deixar clar, però, que si arriba el dia que es demostra que hi ha hagut irregularitats prendria mesures i tornaria fins a "l'últim cèntim d'euro", segons va prometre en la seva compareixença el juliol del 2013.

stats