Política 31/08/2011

Toxo i Méndez temen que CiU doni suport a la reforma de la Constitució a canvi de la dels convenis

El mateix dia de l'anunciada "gran manifestació" a Madrid, el 6 de setembre, se'n celebrarà paral·lelament una a Barcelona així com a d'altres indrets. Els sindicats envien una carta als diputats que "són a temps" de votar en contra de la reforma

Miquel Codolar
3 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } Els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, han advertit durant la roda de premsa per presentar les mobilitzacions en contra de la reforma constitucional que temen que altres partits, al·ludint a CiU, se sumin a la reforma de la Constitució a canvi de al reforma dels convenis. Toxo ha dit que el temor s'estén també al PNB, tot i que "té un problema perquè no va donar suport a la Constitució en el seu moment". Ha advertit que "és coneguda la posició de Duran i Lleida, que representa no precisament els sectors més dinàmics de les empreses que clamen per la ultraactivitat de les empreses, i si això està al cap d'algú estem parlant de paraules majors". Méndez, per la seva banda, ha dit que manifestant aquest temor expressen la seva prevenció al supòsit. Ha afegit que "els nacionalistes sembla que no tenen raons de fons" per arribar a un acord, i per això "hi podria haver algun element d'intercanvi que ens semblaria negatiu".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els sindicats envien una carta als grups parlamentaris

El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha criticat el "caràcter regressiu" d'una reforma constitucional que s'ha fet "sense cap consens amb les organitzacions sindicals o empresarials", per la qual els sindicats han convocat diverses mobilitzacions. Ha dit que la reforma és "innecessària" perquè "a l'Estat ja tenim una llei d'estabilitat pressupostària" i per això "no calia traslladar la ideologia a la Constitució". Ha qualificat de "curiós i lamentable que l'únic pacte dels dos grans partits en quatre anys sigui el que trasllada una visió ideològica coherent en la lògica del PP però molt incoherent en qualsevol pressupost d'esquerres".

Per això Toxo ha indicat que els sindicats han enviat una carta als grups parlamentaris, i ha recordat que els diputats i senadors encara "són a temps" de no votar o almenys convocar un referèndum perquè la ciutadania espanyola tingui la paraula. Ha afegit que "trencar el pacte constitucional és tremendament perillós, no soluciona el que diu que soluciona i genera altres problemes". Ha dit que tem que els propers dies els dos grans partits també facin una reforma dels convenis. Ha conclòs que "l'executiu posa l'estora per l'arribada de reformes més agressives que un altre es veurà legitimat a dur a terme si arriba a governar".

El contracte de formació, "versió Frankenstein del model alemany"

Per part d'UGT, Cándido Méndez ha indicat que el PSOE i el PP "ens donen el mateix missatge des del maig de l'any passat" perquè "la mateixa justificació és la del pla d'ajustament" i per tant "haurien de reconèixer que les coses no milloren" i per això haurien de veure com "aquest tipus de política no comporta cap part positiva". Ha afegit que amb la reforma constitucional "s'assumeix com a pecat original de la crisi els comptes públics" i també ha dit que la reforma suposa "una ruptura de l'equilibri constitucional que permetia el desenvolupament del text constitucional des de visions conservadores i progressistes" però a partir d'ara "s'ha escorat a la dreta". Pel que fa al contracte de formació ha indicat que "estem en la versió Frankenstein del model alemany".

La "gran manifestació" se celebrarà paral·lelament a Barcelona i Madrid

Les mobilitzacions tindran lloc els dies 31 i 1 de setembre en diverses autonomies, coincidint amb el debat al Congrés de la reforma constitucional, així com el 6 de setembre, quan es debatrà al Senat, un dia que també està prevista una "gran mobilització" a Madrid. Avui les concentracions es celebren a Palma de Mallorca (11 h), València (19.30 h) i Saragossa (20 h). L'1 de setembre hi haurà concentracions a Càceres i Badajoz (20 h), Santander (12 h), Almeria (20 h), Cadis (19.30 h), Còrdova (20 h), Granada (19.30 h), Jaén (20 h), Màlaga (20 h), Sevilla (20 h), Múrcia (19 h), Pamplona (18 h), Guadalajara (19 h), Albacete i Toledo (19.30 h) i Ciudad Real i Cuenca (20 h). El 5 de setembre la concentració serà a Astúries i el dia 6 a Barcelona i Bilbao.

stats