Política 09/03/2018

L'Audiència Nacional deixa en llibertat amb mesures cautelars el superior de Trapero i el número dos de Forn

Tots dos al·leguen davant Lamela que no dirigien operatius policials l'1-O, segons fonts jurídiques

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
A la esquerra, l'exdirector dels Mossos Pere Soler acompanyat de l'advocat, arribant a l'Audiència Nacional aquest divendres.

MadridLlibertat amb mesures cautelars per al director dels Mossos cessat pel 155, Pere Soler, i el secretari general d'Interior també destituït, Cèsar Puig. La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha rebutjat imposar-los una fiança de 100.000 euros, tal com demanava en els dos casos la fiscalia en veure-hi risc de fuga. Tant Soler com Puig hauran de comparèixer cada quinze dies a un jutjat; també se'ls ha retirat el passaport i tenen prohibit sortir de l'estat espanyol sense permís, igual que els altres dos imputats en la causa per sedició, el major Josep Lluís Trapero i la intendent Teresa Laplana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts jurídiques, Soler i Puig han al·legat davant Lamela que no dirigien operatius policials l'1-O. El número dos de Joaquim Forn ha defensat que el seu càrrec servia per a qüestions pressupostàries, i Puig ha defensat que només va transmetre les seves opinions a Trapero i la resta de consellers, ja que ell no dirigia operatius policials. Ha assumit, això sí, que va prendre la iniciativa per revisar les actes de comunicació entre els agents dels Mossos el dia del referèndum, tal com li va requerir Lamela un cop va obrir la causa.

El ministeri públic ha defensat la imposició d'una fiança de 100.000 euros a Soler perquè és un comandament dels Mossos i responsable polític, cosa que considera especialment rellevant en els fets investigats perquè assenyala que va manifestar la seva inclinació al referèndum públicament. A més, considera que va incitar tàcitament a no impedir almenys el referèndum i va assumir que s'havia de fer, sempre segons les mateixes fonts jurídiques.

En un escrit de 30 pàgines, la fiscalia apuntava a la inexistència d'un "vertader dispositiu orientat a impedir el referèndum" de l'1-O. Per al representant del ministeri públic, Miguel Ángel Carballo, "no consta que cap d'ells portés a terme alguna actuació per evitar el referèndum, sinó més aviat el contrari". Sosté que hi va haver una "actuació policial coordinada i subjecta a prèvies instruccions dels caps dels Mossos d'Esquadra i, per extensió, dels responsables de la conselleria d'Interior de la Generalitat, en última instància responsable de la convocatòria del referèndum il·legal, com el director dels Mossos i el secretari d'Interior".

Amb aquestes declaracions, tota la cúpula dels Mossos i d'Interior ja ha declarat davant del Suprem o de l'Audiència Nacional. Tant Trapero com l'actual cap dels Mossos, Ferran López, van defensar que no hi havia un dispositiu alternatiu per al referèndum, que van avisar el Govern -en una reunió amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras- que hi havia perill de càrregues policials, i han negat sempre ordres polítiques. És més, Ferran López va defensar davant del jutge del Suprem que porta la causa pels fets del 20 i 21 de setembre i l'1-O que el responsable del dispositiu per al referèndum, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, mai li ha retret la seva actuació.

Trapero va sortir en llibertat de l'última declaració a l'Audiència al febrer. Lamela va mantenir-li les mesures cautelars de retirada de passaport i prohibició de sortir d'Espanya, però no va acceptar la petició de la fiscalia d'imposició d'una fiança de 50.000 euros.

stats