TV3 AL PAÍS VALENCIÀ
Política 23/02/2011

CiU, ERC i ICV porten a l'Eurocambra l'apagada de TV3 al País Valencià

Tremosa vol un posicionament de l'executiu comunitari i Junqueras i Romeva insten la UE a requerir el govern Camps que permeti restablir les emissions

M.colomer
2 min
Una senyera estelada oneja davant un dels repetidors tancats.

Barcelonas/ValènciaAmb matisos, però en la mateixa direcció. Els europarlamentaris de CiU, ERC i ICV han anunciat que pensen pressionar des d'Europa perquè es puguin restablir les emissions de TV3 al País Valencià que el govern del polpular Francisco Camps va obligar a tallar a cop de multa. L'ecosocialista Raül Romeva ha anunciat avui a València que sol·licitarà al Parlament Europeu que enviï un requeriment a la Generalitat valenciana perquè reconsideri la seva actitud amb TV3 i permeti que la televisió catalana pugui restablir les seves emissions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Romeva ho ha dit aquest dimecres després de reunir-se amb les diputades a les Corts Valencianes del grup Compromís, Mònica Oltra i Mireia Mollà, per tractar iniciatives en favor de TV3, entre altres coses. Per Romeva, els requeriments de la UE han de ser, en primera instància, administratius, si bé alerta que si cal s'hauria d'arribar als requeriments judicials per reiterar “la il·legalitat de les pressions rebudes per al tancament". Per l'eurodiputat ecosocialista, la Comissió Europea té “com a mínim” competència suficient en el marc de la directiva europea Televisió Sense Fronteres per fer un requeriment a la Generalitat valenciana per tal que reconsideri la seva posició. Romeva reforçarà l'acció amb una pregunta a l'Eurocambra. Compromís s'ha remès a l'informe de la CMT per exigir al govern espanyol que obligui Camps a rectificar.

En una línia similar, l'eurodiputat republicà Oriol Junqueras ja va exigir dilluns que la UE freni el tancament de TV3 al País Valencià i obligui a restablir les emissions. El republicà i l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa –que també vol un posicionament de l'executiu comunitari– han demanat empara a l'Eurocambra perquè consideren que la legislació que va aprovar el govern valencià per incrementar les multes a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) vulnera l'article 12 de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries i la Directiva de Serveis de Mitjans Audiovisuals sense Fronteres, que estableix que els estats de la Unió han de garantir la llibertat de circulació dels productes audiovisuals i han d'adoptar mesures per evitar que les fronteres polítiques i administratives siguin un obstacle per a la diversitat lingüística. De fet, Tremosa ja va fer a finals de gener una pregunta parlamentària sobre la possible vulneració de la directiva europea sobre la llibertat de circulació de productes audiovisuals d'una eventual apagada, que s'ha acabat consumant.

stats