Política 15/05/2014

Tremosa replica a l'Estat que pot impedir la consulta però no unes municipals i unes catalanes plebiscitàries

El candidat de CiU a les europees constata que la tercera via no existeix i demana als socialistes que siguin més clars en lloc de tanta "nebulosa" sobre el federalisme

Acn
2 min
El candidat de CiU, Ramon Tremosa, aquest dijous a la llotja de Roses / ACN

RosesEl candidat de CiU a les eleccions europees, Ramon Tremosa, ha replicat aquest dijous a l'Estat que pot impedir la consulta, però no podrà evitar unes eleccions municipals i unes catalanes que tindran caràcter plebiscitari. Després que la fiscalia de Barcelona hagi avisat que no hi ha llei que empari la cessió de padrons municipals per celebrar una consulta, Tremosa ha subratllat que per molt "embolic legal", per molt que es pronunciï el govern espanyol, els ministres, "el jutge de no sé on o la fiscalia", els catalans es pronunciaran sobre el seu futur. "Tothom diu que tot és impossible, però la realitat és que, a les democràcies parlamentàries, la voluntat popular conforma les majories i no al revés", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El govern espanyol podrà bloquejar un referèndum, però no pot evitar unes municipals que estan ja calendaritzades, que tindran un caire també plebiscitari, i després vindran unes catalanes", ha argumentat des de Roses Tremosa després de visitar el port i la llotja. El candidat de CiU ha remarcat que els comicis del 2012 ja van ser un "referèndum 'de facto'".

També ha volgut posar en valor les paraules del candidat liberal a presidir la CE, Guy Verhofstadt, que va demanar que es tingués en compte la voluntat expressada pels catalans.

"No sabem què vol dir federalisme"

D'altra banda, Tremosa ha constatat que la tercera via no existeix i ha recriminat al PSOE que faci molta retòrica sobre el federalisme però després acabi votant el mateix que el PP, UPyD i C's. "Però de què estem parlant? La tercera via no s'ha concretat mai, no sabem què vol dir federalisme", ha subratllat en roda de premsa des de Roses, on ha dit que ell, amb el federalisme, vol ser com sant Tomàs, "que quan li van dir que Crist va ressuscitar en va voler una prova empírica i tangible". Tremosa ha demanat als socialistes que actuïn com els països nòrdics i votin en conseqüència amb el que defensen en lloc de tanta "nebulosa".

Així, ha negat cap rectificació en el full de ruta del Govern per celebrar la consulta, tal com interpreten els socialistes després que Artur Mas hagi instat el PSOE a acordar la seva proposta federal amb el PP per sotmetre-la a votació dels catalans.

El candidat de CiU ha animat el PSC a deixar de fixar-se en declaracions i a abandonar la seva retòrica i nebulosa sobre el federalisme, perquè a l'hora de la veritat, ha dit, la seva coincidència de vot amb PP, C's i UPyD en contra del dret a decidir és "total".

stats