Política 16/11/2016

Tremosa constata la debilitat de la Unió Europea enfront dels incompliments dels estats nacionals

L'eurodiputat de CDC i el seu assessor Aleix Sarri presenten el llibre 'L'Europa que han fet fracassar'

Núria Orriols
3 min
Ramon Tremosa

BarcelonaEnsenyar com funciona Europa des de dins i demostrar com els estats nacionals estan "boicotejant" la Unió Europea. Aquest és l'objectiu del llibre 'L'Europa que han fet fracassar', de l'eurodiputat de CDC Ramon Tremosa i el seu assessor al Parlament Europeu Aleix Sarri, que han explicat aquest dimecres a la seu de la Comissió Europea a Barcelona i que aquesta tarda serà presentat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al teatre del Cercle de Gràcia, a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, Tremosa ha criticat la "divergència creixent" entre els països del nord i del sud d'Europa, i la falsa retòrica que creuen que encarnen els estats que defensen més Europa després "incomplir" les seves normes. En aquest sentit, l'eurodiputat Tremosa ha remarcat que cada any la Comissió Europea emet més de 1.000 expedients contra els estats per no complir la normativa europea, entre els quals el més avisat és Espanya. Un dels exemples que ha posat Sarri són les recomanacions sobre els pressupostos estatals, que després els governs nacionals no compleixen. "Europa no té força per aplicar les seves pròpies normes, estem en una crisi del dret europeu", ha assegurat.

L'assessor de Tremosa també ha posat de manifest l'actitud dels estats del sud de prendre's Europa com un "caixer automàtic", en el sentit que es prenen la UE com un organisme de transmissió de recursos, cosa que enerva els estats del nord amb més capacitat econòmica.

Així, tant Tremosa com Sarri han augurat una "decadència tranquil·la" de la UE que es convertirà en cimeres interestatals que difícilment es podran revertir. ¿I qui són els principals culpables d'aquesta Europa fracassada? Per als dos dirigents els provocadors de la situació són França, Espanya, el Regne Unit i Grècia.

Europa i el procés d'independència

En clau catalana, Tremosa ha assegurat que des que s'ha modificat el full de ruta i s'ha apostat pel referèndum el procés s'"entén més", ja que hi ha els precedents d'Escòcia i del Quebec. Malgrat això ha assegurat que és des del 27-S que ha augmentat l'interès pel que passa a Catalunya i que el procés es veu com un tema europeu més.

En ser preguntat per si hi ha el perill que el moviment català es confongui amb els antieuropeus, Tremosa s'ha mostrat convençut que no, sobretot després del Brexit. L'eurodiputat ha assegurat que el cas català s'associa amb l'escocès que, en cap cas, és euroescèptic, sinó que té la voluntat de configurar un estat membre de la Unió Europea. "És evident que el procés català és proeuropeu", ha dit.

El PDECat i l'ALDE

Si bé el PDECat ha perdut pes al partit liberal europeu amb l'entrada de Ciutadans, Tremosa creu que sortir-ne ara "no és urgent". A diferència del que passava als inicis -el partit d'Albert Rivera hi va entrar ara fa un any-, segons Tremosa la tensió ha baixat, i ell continua exercint papers de pes en el Parlament Europeu. Actualment és ponent de l'informe sobre el Banc Central Europeu en el si de l'Eurocambra o sobre competència. "El meu paper en el grup liberal no s'ha vist afectat amb l'entrada de Ciutadans", ha assegurat Tremosa.

Tot i això, en el marc de la refundació de Convergència Sarri ha explicat que seran els associats els que decidiran a quin grup europeu i internacional ha de pertànyer el nou partit.

De fet, en el pròxim congrés de l'ALDE, al desembre, tant C's com el PDECat evitaran enfrontar-se directament pel procés.

Els moviments anti-UE

Tot i que els autors del llibre no preveuen una fi de l'Europa econòmica, sí que auguren una decadència de la Unió Europea política. Un dels principals perills són els partits anti-UE, que tenen bones perspectives a les enquestes.

Un dels exemples que ha posat Sarri és l'FPÖ, d'extrema dreta a Àustria, que, segons ell, lidera les enquestes i podria guanyar les pròximes legislatives al país. Per a l'assessor de Tremosa els seus votants tenen el mateix perfil que els del 'sí' al Brexit i els seguidors del Front Nacional a França: ciutadans de les zones rurals i petites ciutats desindustrialitzades que han patit més la crisi, sobretot en els estats més centralitzats.

stats