Política 25/01/2012

Tres anys de procés, un jutge que és "més que un amic" i una dimissió: cronologia del judici a Camps

El processoa a Francisco Camps i Ricardo Costa ha finalitzat després de gairebé tres anys, diversos canvis de jutjat i la dimissió de qui va ser president de la Generalitat valenciana

Efe
4 min

ValènciaL'expresident de la Generalitat Francisco Camps i l'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa han estat considerats avui no culpables per un jurat popular, gairebé tres anys després que s'iniciés la investigació judicial sobre la suposada trama de corrupció del cas Gürtel.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

6 de febrer de 2009

Dos funcionaris de Justícia es van presentar a la Conselleria de Turisme per reclamar l'expedient de l'expositor de la Comunitat Valenciana a Fitur, adjudicat a Orange Market, el responsable a València, Álvaro Pérez (conegut com el Bigotes), va ser detingut tres dies després per la seva presumpta implicació en la xarxa de corrupció.

19 de febrer de 2009

Dos diaris van publicar que la Fiscalia Anticorrupció implicava Camps en la trama de corrupció, a causa d'una frase d'una imputada que al·ludia al pagament de 30.000 euros en vestits per a ell, una cosa que l'expresident va desmentir en una compareixença d'urgència al costat de tot el seu Govern.

5 de març de 2009

El jutge Garzón va enviar la branca valenciana del cas Gürtel al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) davant l'existència d'indicis contra Camps i contra el llavors secretari del PPCV, Ricardo Costa, l'exvicepresident del Govern valencià Víctor Camps i l'excap de gabinet de la Conselleria de Turisme Rafael Betoret.

21 d'abril de 2009

El TSJCV es va declarar competent per investigar els fets que afectaven a Camps -a qui Garzón acusava d'adquirir vestits per 12.783 euros pagats per Orange Market a canvi d'atorgar adjudicacions a aquesta societat- i als altres tres dirigents valencians.

Una de les fites d'aquest 2009 va ser la declaració com a imputat de Camps, que va comparèixer davant el magistrat instructor del cas, José Flors, el 20 de maig.

Juliol de 2009

Flors va dictar ordre de processament contra els imputats en considerar que existien indicis d'un delicte de suborn passiu impropi.

Agost de 2009

La Sala Civil i Penal del TSJCV, encapçalada llavors per Juan Luis de la Rúa, a qui Camps va considerar públicament "més que un amic", va ordenar el sobreseïment lliure de la causa.

L'escrit d'arxiu, que va comptar amb un vot particular en contra d'un dels magistrats, va considerar que el delicte de suborn passiu es donava quan hi havia una contraprestació als regals rebuts (en aquest cas concessions públiques), interpretació que va ser recorreguda pel ministeri fiscal i el PSPV-PSOE davant el Suprem.

Octubre de 2009

L'aixecament parcial del secret de sumari va revelar detalls dels estrets vincles que els principals membres de la trama corrupta mantenien amb dirigents del PP i va llançar sospites sobre el finançament del partit.

Un mes després, el PSPV es va querellar contra la direcció del PPCV i quatre constructores per diversos delictes, que el TSJCV va rebutjar assumir el febrer de 2010 per evitar duplicitats tot i veure indicis de delicte.

Abril de 2010

El Suprem va admetre els recursos contra l'arxiu del cas a València, i el Tribunal Superior de Justícia madrileny va acceptar la personació del PSPV com a acusació particular.

12 de maig de 2010

El Suprem va ordenar al TSJCV reobrir la part valenciana del cas, en interpretar que perquè hi hagi suborn passiu impropi n'hi ha prou amb l'acceptació d'un regal entregat en consideració al càrrec.

Gener de 2011

Flors va dictar una providència perquè les parts personades en la investigació d'un possible delicte de suborn passiu impropi presentessin les seves conclusions, pas previ per obrir judici oral o arxivar la causa.

La Fiscalia Anticorrupció va demanar 41.250 euros de multa a Camps per un delicte de suborn, mentre l'acusació particular, exercida pel PSPV, va elevar la petició a tres anys de presó i vuit d'inhabilitació, a més d'una multa de 46.000 euros, i la defensa va demanar el sobreseïment de la causa.

Abril de 2011

Anticorrupció va considerar que el TSJCV era competent per investigar una suposada trama de finançament irregular del PPCV relacionada amb la xarxa "Gürtel", que es hauria d'unir a la causa per suborn impropi que afectava a membres del Govern autonòmic.

Maig de 2011

El TSJCV va assumir investigar un possible delicte electoral del PPCV en els comicis municipals i autonòmics de 2007 i de falsedat documental en les generals de 2008, i si la Generalitat prevaricar i va cometre suborn en contractes amb Orange Market.

Juny de 2011

El Tribunal valencià va rebutjar la inclusió de Camps en la causa per suposada finançament il·legal del PP, i va confirmar la implicació de l'exvicepresident Vicente Rambla i de l'expresidenta de les Corts Valencianes Milagrosa Martínez, a més de Ricardo Costa, David Serra (vicesecretari d'organització del PP) i Yolanda García (tresorera).

El 5 de juliol de 2011

El Tribunal va rebutjar acumular les causes "dels vestits" i del finançament del PPCV, i el 12 de juliol es va celebrar la vista prèvia per resoldre si procedia l'obertura de judici oral, en què les parts van mantenir les seves peticions.

15 de juliol de 2011

Flors va decidir obrir aquest judici per un delicte continuat de suborn passiu impropi davant un tribunal popular, en apreciar indicis de que la xarxa corrupta suposadament va pagar unes peces de vestir adquirides per l'expresident i la resta d'imputats.

Dos d'ells, Campos i Betoret, van acabar acceptant la seva culpabilitat i van ser condemnats a pagar la multa més alta prevista per aquest delicte: 9.600 euros.

20 juliol de 2011

Camps va dimitir com a president de la Generalitat després proclamar la seva innocència i amb l'argument que no desitjava representar "ni el més mínim obstacle" perquè Mariano Rajoy fos el successor de José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa.

12 de desembre de 2011

Es va iniciar el judici contra Camps i Costa al Palau de Justícia de València, encara que les seves declaracions no es van produir fins al dia 13 i 14, respectivament, a causa del retard inicial en la selecció dels membres del jurat.

El tribunal va rebre l'objecte del veredicte i es va retirar a deliberar el 23 de gener, després d'assistir a 26 sessions i escoltar prop de vuitanta testimonis.

stats