Política 01/02/2017

El Pacte Nacional pel Referèndum sol·licitarà una reunió amb el govern espanyol

Entitats i partits consensuen un manifest que es basa en el fet que Catalunya és una nació i que el marc jurídic espanyol permet una consulta d'autodeterminació. El Pacte desplegarà una campanya estatal i internacional per sumar-hi adhesions

Núria Orriols / Jordi Mumbrú
3 min
Colau avisa que no es pot supeditar el referèndum a un calendari

BarcelonaA mesura que s'acostaven les 16.00 h, els dirigents de les entitats i partits sobiranistes s'han atansat al Parlament per acudir a la segona cimera del Pacte Nacional pel Referèndum. Aquesta nova plataforma, dirigida per un comitè executiu el portaveu del qual és Joan Ignasi Elena, té per objectiu posar de manifest el "consens" de la societat catalana entorn del referèndum d'independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de gairebé 2 hores de reunió, Elena ha comparegut en roda de premsa per explicar el contingut de la segona reunió del Pacte Nacional pel Referèndum."Volem buscar adhesions a Catalunya, Espanya i al món", ha explicat el portaveu, que ha exposat el pla per reunir els suports a la consulta.

El Pacte, sobretot, s'adreçarà al territori, amb la col·laboració de les entitats, per reunir la màxima adhesió de càrrecs electes, ja que representen la ciutadania des de la proximitat. Però aniran més enllà. Elena ha explicat que també es demanaran reunions amb tots els partits polítics, inclosos els estatals, per explicar la voluntat del Govern de fer el referèndum.

La intenció és fomentar el "diàleg" també amb altres interlocutors. Es sol·licitarà una trobada amb el govern de l'Estat per traslladar-li el consens de la societat catalana entorn del dret a decidir. El portaveu del Pacte ha subratllat que si no es fa el referèndum no és perquè no sigui legal sinó perquè no hi ha voluntat política de fer-lo per part del govern espanyol. "Si el govern d'Espanya no dona autorització per al referèndum és perquè no vol, no perquè no es pot fer. La decisió és política, no legal", ha assegurat. "És inadmissible amagar-se darrere una falsa legalitat per no voler dialogar sobre la voluntat majoritària de Catalunya", ha afegit.

En l'àmbit internacional, es sol·licitaran trobades amb els grups parlamentaris de la cambra europea, tot i que encara no s'ha decidit si es demanaran reunions amb les institucions.

La data: Elena l'obvia i Colau no vol que el referèndum es supediti a un calendari

Aquest dimecres la reunió arriba després d'una setmana de declaracions dels líders independentistes sobre la possibilitat d'avançar el referèndum i celebrar-lo abans de la segona quinzena de setembre, el calendari que en un primer moment havia anunciat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Sobre aquesta qüestió Elena ha esquivat posicionar-se. Segons ell el Pacte no té un posicionament comú sobre aquesta qüestió i no entrarà a valorar-la. Així doncs, no ha fixat cap calendari en relació amb el diàleg per aconseguir un referèndum acordat.

Qui sí que s'ha pronunciat sobre la qüestió ha estat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que en declaracions als periodistes abans de començar la trobada ha assegurat que el referèndum "no es pot supeditar a un calendari" i ha recordat que el seu "espai polític" sempre ha estat "a favor del referèndum. Mai hem passat aquesta pàgina".

Colau ha recordat que el manifest del Pacte defensa un acord amb l'Estat per celebrar la consulta i ha insistit que, amb aquestes condicions, els 'comuns' li donen suport. Tot i així, Colau ha advertit: "Tothom ha d'anar-hi seriosament. Ens ho hem de creure. És contradictori que després es digui que és ingenu i que el referèndum no se celebrarà".

Bona acollida del manifest entre partits i entitats

"Això és un projecte gran", ha assegurat Elena, que ha descrit el Pacte com la plasmació de la "diversitat" de la societat catalana i el seu "projecte comú", que és dirimir el conflicte entre Catalunya i Espanya a través d'un referèndum, una consulta que a parer dels impulsors del Pacte és legal en el marc espanyol.

Buscar complicitats a Espanya i a escala internacionalDe la primera trobada, el 23 de desembre, en va sorgir el compromís de redactar un manifest que pogués subscriure la majoria social, el redactat del qual s'ha abordat en aquesta segona reunió. Segons Elena ha tingut bona acollida entre les entitats ja que el redactat expressa que Catalunya és una nació i que hi ha una gran majoria a favor del dret a decidir. A partir d'ara treballaran per recollir el màxim d'adhesions.

stats