ENQUESTA POSTELECTORAL

Els nacionalistes guanyarien a Barcelona, Girona i Tarragona

CiU celebra els resultats de l'enquesta de l'ARA, mentre que el PSC demana prudència

El PP creu que treurà millors resultats a Barcelona i Esquerra es veu capaç de remuntar a la capital catalana

El diari ARA ha publicat avui el primer sondeig electoral de cara als comicis municipals del mes de maig. Les enquestes es van realitzar la setmana passada i demostren certs mimetismes entre els comportaments dels votants respecte la cita amb les urnes de les catalanes del 28-N, el que afavoriria els interessos de CiU, que podria guanyar les alcaldies de Barcelona, Girona i Tarragona.


Així, el portaveu del grup municipal de CiU a Barcelona, Joaquim Forn, es mostra molt satisfet amb una previsió que dóna al seu candidat, Xavier Trias, una folgada victòria i la possibilitat de governar per primera vegada la capital catalana. El sondeig els “anima a fer més feina i amb més responsabilitat” per bastir “un nou govern per a tots”, assegura, i subratlla que “es consolida la percepció entre els ciutadans de Barcelona que estem davant la fi d'un model, incapaç ja de resoldre els problemes dels ciutadans i d'afrontar els seus problemes reals”. Per la seva banda, el candidat del PP a l'Ajuntament de la ciutat comtal, Alberto Fernández Díaz, destaca que el seu partit es consolidaria “com a tercera força política amb capacitat de decisió”, però assegura que malgrat que els atorga una resultats semblants als del 2007, aniran més enllà, perquè hi suma un “vot ocult” que li fa pronosticar “una previsió de creixement per al PP”. Finalment, el cap de llista d'Esquerra a Barcelona, que es quedaria amb dos o tres regidors, treu ferro a l'enquesta perquè la considera “molt influïda per les eleccions catalanes del 28-N” i es mostra convençut “de poder remuntar donada la trajectòria clara i entenedora” que els ha donat “el fet d'haver passat a l'oposició podent estar al govern”, “fent crítica constructiva, donant suport a l'estabilitat econòmica de la ciutat i atenent la demanda justificada de la ciutadania”.


Pel que fa a Girona, on perilla l'alcaldia del PSC, l'actual alcaldessa, Anna Pagans, que encara no ha anunciat si tornarà a presentar-se, ha fet una crida a la “prudència, perquè mai hi ha un mimetisme clar entre unes eleccions catalanes i municipals a Girona”, tot i que ha acceptat que el sondeig “és un toc d'alerta perquè els gironins renovin la confiança” a la proposta dels socialistes, “com han fet des del 1979”. El seu rival, el candidat de CiU, Carles Puigdemont, assegura que “l'enquesta confirma una tendència que ja havíem detectat, de l'esgotament d'un model de ciutat i de les ganes de canvi que té la gent”. “Esperem que Girona no sigui després del maig una illa d'immobilisme a nivell municipal, amb un mateix govern de 1979”, ha desitjat.


Per la seva banda, l'alcalde socialista de Lleida, Àngel Ros, que reeditaria la seva victòria, destaca que “aquesta enquesta assenyala que els ciutadans han fet una valoració positiva del nostre mandat i això és bo, però encara s'ha de treballar molt per mantenir la confiança dels ciutadans”. Igualment, ha fet una crida a l'esperança entre els seus afirmant que l'enquesta demostra que els comicis nacionals i municipals “no tenen res a veure”. Per contra, el cap de l'oposició, el nacionalista Isidre Gavín, ha recordat que ell no tornarà a presentar-se i, per tant, “cal esperar que el partit nomeni el nou candidat per saber com estan realment les coses a Lleida” i s'ha mostrat “convençut” que “com a mínim, el PSC perdrà la majoria absoluta” perquè “hi haurà molts votants socialistes que es passaran a CiU”.


Finalment, la portaveu del PSC a l'Ajuntament de Tarragona, Begoña Floría, interpreta que l'enquesta demostra que compten "amb la confiança de la ciutadania i que, per tant, les interpretacions de CiU de projectar els resultats del 28-N a nivell municipal són errònies", ja que "la marca Ballesteros –actual alcalde de la ciutat– està molt ben valorada". Igualment, a Floría la satisfà que "la ciutadania pensi que la ciutat ha millorat des que el PSC és al govern". Una visió ben diferent té CiU, que quedaria com a segona força, però podria pactar amb el PP per aconseguir l'alcaldia. La seva candidata, Victòria Forns, ha definit la seva situació com "d'optimisme exigent", ja que entén que "els electors aposten pel canvi" tot i que es marca el repte de "treballar perquè els tarragonins i les tarragonines coneguin" el seu "projecte de ciutat". Sap que parteix amb el problema d'una notorietat reduïda, però "benvingut sigui el repte", sentencia.