Política 09/07/2017

El Tribunal de Comptes, a punt d'obrir la investigació contra Mas, Homs, Ortega i Rigau per les despeses del 9-N

Segons fonts consultades per Europa Press, aviat nomenarà un instructor que s'ocupi d'aclarir les responsabilitats per la consulta

Europa Press
2 min
CDC denuncia una conspiració per destruir el seu espai polític

MadridEl Tribunal de Comptes està a punt d'acceptar la petició de la fiscalia per investigar l'expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers Francesc Homs, Irene Rigau i Joana Ortega. Segons ha pogut saber Europa Press, tot apunta al fet que acceptarà l'expedient i que aviat nomenarà un instructor que s'ocupi d'aclarir les responsabilitats per la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014, la qual cosa podria acabar en una reclamació dels diners públics que es van gastar.

Fa un mes, la fiscalia va presentar un informe en què demanava l'obertura d'una investigació contra Artur Mas, Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau "per determinar les seves responsabilitats per la despesa de 5,12 milions d'euros en les votacions del 9-N" del 2014.

Amb aquest informe, el ministeri públic donava suport la denúncia que havia estat presentada per Societat Civil Catalana (SCC) i l'Associació d'Advocats Catalans, que consideren que, encara que Mas i els seus consellers ja van ser condemnats per desobeir el Tribunal Constitucional (TC) a l'hora d'organitzar aquella consulta del 2014, això no els eximeix de la seva responsabilitat comptable per l'ús irregular de diners públics.

La seva feina serà contrastar la denúncia dels col·lectius catalans per determinar les responsabilitats comptables d'Artur Mas i els seus consellers i, si escau, reclamar-ne el reintegrament al Tresor.

En concret, els denunciants individualitzaven una sèrie de despeses públiques per un import global de més de 5 milions d'euros: construcció d'una pàgina web institucional (14.837.60 euros); material per a la votació (70.532,08 euros); adquisició d'ordinadors portàtils per a les taules de votació (828.171,42 euros); pòlissa asseguradora per als voluntaris (1.409,26 euros); suport informàtic a la consulta (1.106.185,77 euros), i enviament d'informació (307.962,71 euros).

Condemnats per la via penal

Aquest procediment comptable se suma a les condemnes dels quatre polítics catalans, que ja van ser sentenciats per la via penal. D'una banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar a dos anys d'inhabilitació Artur Mas i nou mesos les conselleres Ortega i Rigau per desobeir el TC amb la consulta independentista celebrada el 9 de novembre del 2014.

De l'altra, Francesc Homs va ser jutjat pel Tribunal Suprem (TS) en qualitat d'aforat per la seva condició de diputat i igualment condemnat a un any i un mes d'inhabilitació pels mateixos fets.

En la resolució, el TS va precisar que limitava el seu àmbit de coneixement als delictes pels quals se l'acusava i no es qüestionava si l'aplicació econòmica dels fons públics té rellevància penal. Per aquest motiu no va entrar a valorar si hi havia hagut malversació de fons públics amb l'organització de la consulta, que va suposar un desemborsament per a les arques públiques de 5 milions d'euros.

stats