Política 17/02/2020

El pagament de la fiança del Tribunal de Comptes, a l'espera del jutjat 13

La instructora accepta que els diners que ja es van dipositar serveixin en el nou procediment

Ot Serra
2 min
L'expresident Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu, al Parlament

MadridEl jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, que investiga els preparatius del referèndum, té la clau per determinar si les fiances que els investigats per l'1-O han dipositat serveixen per a la que ara reclama el Tribunal de Comptes. L'òrgan fiscalitzador ha acceptat que els diners que es van aportar al Tribunal Suprem –2,1 milions– i al jutjat 13 –5 milions– serveixin per pagar la fiança de 4,1 milions que reclama al Govern de Carles Puigdemont pel referèndum, però encara no s'ha efectuat el trasllat. Segons ha recordat el tribunal, la delegada instructora del Tribunal de Comptes, Margarita Mariscal de Gante, ja va manifestar que es coordinaria amb el Suprem i el jutjat 13 per "evitar duplicitats" en la reclamació de responsabilitats comptables, coincidint amb la petició de les defenses. Aquest dilluns han presentat un escrit en el qual sol·liciten que les fiances ja dipositades en els procediments penals es puguin dedicar a aquest nou front judicial i en el qual al·leguen que es demanen responsabilitats pels mateixos fets.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Suprem ja va acceptar que la responsabilitat civil per l'1-O es dirimís al Tribunal de Comptes, de manera que ja hi ha fet arribar els 2,1 milions que en el seu moment es van pagar, però el jutjat de Barcelona que investiga els preparatius del referèndum encara no s'ha pronunciat. Allà els investigats van pagar fins a 5 milions a través de la Caixa de Solidaritat, que servirien per arribar als 4,1 milions que demana l'òrgan fiscalitzador. Aquesta seria la via desitjada per a les defenses, que han vist com la caixa de resistència només ha aconseguit recaptar 1,6 milions, segons informa l'ACN.

Fonts pròximes al cas alerten de la possibilitat que el jutjat 13 posi pals a les rodes a aquest mecanisme, ja que les acusacions en el procediment penal segueixen reclamant la responsabilitat civil dels investigats per les despeses de l'1-O. El Suprem va deixar clar que el Tribunal de Comptes era el competent, però assegura que aquesta decisió podria no ser vinculant per al jutjat 13. En cas que el tribunal d'instrucció de la capital catalana es negui a remetre els diners, fonts consultades suggereixen que els investigats al 13 podrien sol·licitar a la jutge que pregunti a les acusacions si volen seguir reclamant responsabilitats comptables o les deleguen al Tribunal de Comptes, tal com va fer el Suprem. Fonts de l'òrgan fiscalitzador constaten que el 13 encara no ha respost la petició de la delegada instructora i afirmen que no s'han plantejat un escenari en què la magistrada de Barcelona no remeti la fiança.

A banda d'aquests 4,1 milions, queda pendent una peça relativa a l'acció exterior, acumulada a la causa, que podria fer ascendir la xifra. La Fiscalia parlava de fins a 87 milions i fonts de les defenses dels investigats assumeixen que es preveu que la quantitat "pujarà molt".

stats