POLÍTICA
Política 20/01/2011

El Tribunal Constitucional busca nou president

L'anterior presidenta del TC, María Emilia Casas, es va acomiadar després d'un dur discurs en què va carregar contra la classe política per "infringir" les previsions constitucionals

Efe
2 min
Tribunal Constitucional

MadridEl ple del Tribunal Constitucional es reuneix aquest dijous amb l'elecció de nous president i vicepresident a l'ordre del dia, una vegada constatat que la renovació parcial d'aquest òrgan, que és competència del Congrés, no es produirà de moment per la falta d'acord entre els grups parlamentaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president en funcions del tribunal, Javier Delgado, va convocar la reunió el passat dia 13, només quatre hores després que prenguessin possessió els quatre magistrats designats -amb 3 anys de retard- pel Senat: l'expresident del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) Francisco José Hernando i els catedràtics Adela Asúa, Luis Ortega i Francisco Pérez dels Cobos.

No obstant això, i en previsió que el PSOE i el PP aconseguissin a la cambra baixa un acord que permetés renovar també als tres magistrats que romanen en funcions des del mes de novembre i cobrir la vacant causada per la mort el maig de 2008 de Roberto García-Calvo, Delgado es va mostrar disposat davant els grups parlamentaris a ajornar el ple.

La seva oferta, segons les fonts consultades al Tribunal, tenia data de caducitat: els grups havien de comprometre's a tancar l'acord immediatament, de manera que els nous magistrats fossin designats en el ple que el Congrés celebrarà el dimarts de la setmana que ve .

El PSOE i el PP, però, mantenen les seves diferències, ja que els socialistes continuen sense acceptar l'exportaveu del CGPJ Enrique López com a candidat, i els populars -que ja van voler designar magistrat pel torn del Senat- insisteixen a proposar el seu nom.

El portaveu del grup socialista al Congrés, José Antonio Alonso, va instar dimarts passat el PP a renunciar a López, magistrat de l'Audiència Nacional, a proposar a un del Tribunal Suprem en el seu lloc, moments després que la portaveu popular, Soraya Sáenz de Santamaría, critiqués el PSOE per intentar "imposar" els seus requisits per procedir a la renovació del Tribunal.

Així les coses, ningú s'atreveix a posar data a l'acord, i el mateix ministre de Justícia, Francisco Caamaño, va expressar el passat dia 12 seu desig de que la renovació sigui possible. "En els pròxims no sé si dies, setmanes o mesos", va dir.

Caamaño va parlar així després d'escoltar el dur missatge que la presidenta sortint del Constitucional, María Emilia Casas, va dirigir en el seu discurs de comiat a la classe política, a la qual va acusar de "infringir" les previsions constitucionals, que ordenen renovar per terços tribunal cada quatre anys.

El toc d'atenció, en qualsevol cas, no ha fet efecte, i els onze magistrats que componen el Constitucional es reuneixen amb la missió de designar un president i un vicepresident en un escenari inèdit, ja que les noves incorporacions han trencat l'equilibri de forces entre progressistes i conservadors en el Tribunal, en què ara els primers són clara majoria.

stats