Política 19/09/2016

El Tribunal Constitucional es vol rebaixar el poder sancionador que li va donar el PP

La gran majoria de magistrats del tribunal estan a favor de renunciar a la capacitat de multar i suspendre de les seves funcions qualsevol autoritat que vulneri les sentències del TC

Efe
2 min
Els magistrats del Tribunal Constitucional

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) rebutjarà parcialment en els propers dies diversos aspectes de la reforma legal que va aprovar el PP per sortir del pas de la desobediència del Parlament i el Govern catalans i revisarà a la baixa les capacitats sancionadores que se li atribueixen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts no oficials de l'alt tribunal han informat a l'agència EFE que la gran majoria, tot i que no la unanimitat del TC, està a favor de renunciar, almenys parcialment, a la responsabilitat de sancionar per incompliment de les seves sentències que s'establia a la reforma de la llei orgànica del Tribunal Constitucional (Lotc) aprovada el 2015.

Les mateixes fonts també han informat que en el ple que comença demà el TC decidirà sobre el recurs del govern basc contra la reforma que va aprovar el PP el setembre del 2015, arran del procés sobiranista català. Aquesta modificació de la llei atorgava al TC capacitat sancionadora cautelar per executar el compliment de les seves sentències.

D'aquesta manera s'obria la porta a la possibilitat que el tribunal pogués multar i, fins i tot, suspendre de les seves funcions, el president de la Generalitat o del Parlament i, en general, a qualsevol persona o autoritat que vulnerés les sentències del Constitucional.

El TC vol resoldre els recursos presentats sobre aquesta reforma abans d'enfrontar-se a la petició del govern espanyol, que instava a aplicar aquesta modificació de la llei contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i altres alts càrrecs, per desobediència a les seves sentències amb motiu de l'aprovació de diverses resolucions sobiranistes catalanes.

El recurs d'inconstitucionalitat presentat argumenta que la reforma de la llei que regula el TC és un "canvi qualitatiu important en les funcions encomanades a la institució" que "pot alterar l'equilibri i el joc de contrapesos amb la resta de poders de l'Estat". El recurs serà acceptat en part, però no en tots els seus termes, perquè alguns aspectes de la reforma de la Lotc que va aprovar el grup popular sí que s'aprovaran.

stats