El Tribunal Constitucional suspèn cautelarment la llei de l'Aranès

El tribunal ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol, les parts tenen quinze dies per formular les al·legacions que considerin oportunes i el tribunal té cinc mesos per pronunciar-se

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra la llei de l'aranès. Per això ha suspès la seva aplicació que en un termini no superior a cinc mesos el tribunal haurà de ratificar o aixecar. El TC ha enviat els documents al Congrés, al Senat, al Govern i al Parlament, que tenen quinze dies per a personar-se en el procés i formular les al·legacions que considerin oportunes. 


El govern espanyol va recórrer aquesta llei el mes de juliol passat. L'executiu de Zapatero es basava en la sentència contra l'Estatut del TC per impugnar diferents articles de la normativa lingüística. En aquell moment va considerar que era inconstitucional atorgar caràcter preferent a l'occità perquè, basant-se en l'article 3.1 de la Constitució, l'espanyol és la llengua oficial de l'Estat.


L'executiu espanyol entén que una llei aprovada per el Parlament no pot regular l'ús de les llengües cooficials a l'administració general de l'Estat. Al seu recurs, l'Estat recorda que "la jurisprudència del TC ja ha declarat inconstitucional el caràcter preferent de l'ús de la llengua cooficial". El recurs va generar una forta oposició a l'Aran i els grups amb representació al Conselh van pactar un manifest unitari contra la decisió del govern espanyol. La Generalitat també va retreure a la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, el recurs que va qualificar d'"incomprensible".

Més continguts de