Política 19/05/2019

El Tribunal Suprem no suspendrà els presos polítics

Segons informa 'La Vanguardia' aquest diumenge, l'alt tribunal deixarà la decisió en mans de la nova mesa del Congrés

Acn
2 min
El Congrés dels Diputats en una imatge d'arxiu

MadridEl Tribunal Suprem no suspendrà com a diputats Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, segons publica aquest diumenge 'La Vanguardia'. Els magistrats deixaran la decisió en mans de la mesa del Congrés de Diputats, que es constituirà el pròxim dimarts 21 de maig, que tindrà majoria progressista i que estarà presidida per Meritxell Batet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els quatre diputats presos prendran possessió del seu càrrec dimarts a la sessió constitutiva, i els serveis jurídics del Congrés han estudiat durant els últims dies com actuar respecte a les seves funcions i si la majoria absoluta baixaria de 174 a 176 si fossin suspesos, fet que podria facilitar una investidura de Sánchez sense el suport ni l’abstenció dels partits independentistes.

Segons 'La Vanguardia', malgrat que el jutge instructor, Pablo Llarena, va aplicar l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal per suspendre els diputats electes al Parlament de Catalunya, els magistrats no són partidaris d’aplicar el mateix article en aquest moment i en el cas dels diputats presos del Congrés de Diputats. La sala entén que ha de ser la mesa del Congrés la que, si ho considera, apliqui l’article 21.2 del reglament del Congrés, que estableix que se suspendrà un diputat "si, un cop concedida per la cambra l’autorització objecte d’un suplicatori i la interlocutòria de processament sigui ferma, es trobés en situació de presó preventiva i mentre aquesta duri”.

Amb tot, el Congrés encara no ha aprovat el suplicatori de què parla el reglament perquè el mateix Suprem encara no l’ha demanat, i en la seva última interlocutòria apuntava que no el demanaria perquè ho considera improcedent a aquestes alçades del judici oral. El Suprem busca evitar d’aquesta manera repetir l’actuació de Llarena i que s’acusi el tribunal d’invasió de competències del poder legislatiu. Per tot plegat, només es compleixen dues de les tres condicions de què parla el reglament del Congrés, i els magistrats entenen que hauran de ser la mesa i els serveis jurídics del Congrés els que determinin si es compleixen les condicions per suspendre'ls de 'motu proprio' o no.

stats