Política 06/05/2015

El Tribunal Constitucional deixa fora el PP de la cursa per l'alcaldia de Berga

La rocambolesca història del seu candidat fitxat per UPyD de Ferrol els impedeix presentar-se a la capital de comarca el proper 24 de maig

N. Orriols
2 min

BarcelonaEls berguedans no tindran l'opció de votar el PP en les properes eleccions del 24 de Maig. El Tribunal Constitucional ha tombat la llista dels populars a Berga per concórrer els propers comicis. D'aquesta manera, la llista encapçalada per Antoni López-Noguera, l'únic regidor que el partit d'Alícia Sánchez Camacho té a la comarca del Berguedà, no podrà ser a la cursa per l'alcaldia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons diverses fonts locals, el TC no ha admès el recurs d'empara que havia presentat el PP per considerar que no se li ha vulnerat cap dret fonamental. Aquesta és la resposta al recurs que havien interposat els populars després que la Junta Electoral i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li tombés la seva candidatura perquè un dels seus integrants —el número 14— ja figurava a la llista d'UPyD de Ferrol (Galícia).

En el recurs d'empara els populars argumentaven que s'havia vulnerat el seu dret a presentar-se a les eleccions, ja que la Junta Electoral no els havia donat prou temps per reparar els errors de la seva llista. Tot va començar quan aquest òrgan va detectar irregularitats en la llista d'Antoni López Noguera i els va notificar que no podien concórrer en els següents comicis.

El doble fitxatge del candidat de Ferrol

La història és rocambolesca. El Partit Popular va constatar dies enrere que el seu número 5, d'origen peruà, no constava en el cens. Un requisit imprescindible per poder concórrer a les eleccions municipals. Per evitar problemes amb la Junta, el PP va presentar una modificació de la seva candidatura a la Junta Electoral. La nova configuració incorporava com a número 14, Roberto Moreno, i la resta de candidats pujaven un lloc a la llista. D'aquesta manera, creien solucionat l'afer per anar endavant.

Ara bé, quan tot semblava arreglat, la Junta Electoral va rebutjar la candidatura del PP a Berga. Per què? La nova filiació dels populars, el número 14 de la llista, ja està fitxat per una candidatura a l'altra punta de l'Estat: a les llistes d'UPyD del Ferrol, Galícia. Aquest doble fitxatge, però, no estava autoritzat per Roberto Moreno, segons apunten fonts populars. Moreno no sabia que constava a les files de la formació magenta. La versió del PP de Berga és que el partit liderat per Díez va usar les dades i el DNI del seu número 14 per farcir la seva llista. I ho van fer "sense el seu consentiment". De Galícia a Barcelona i de Barcelona a Galícia.

Els recursos del Partit Popular

Enmig de l'embolic, fonts populars apuntaven que la situació era "superable". Però res ha estat fàcil. El PP de Berga va presentar un recurs contra la decisió de la Junta Electoral davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Esperaven que la situació es pogués "arreglar" en un parell de dies, ja que en principi el compromís de Moreno era amb els populars de Berga. Les coses no han anat com volien.

El TSJC va desestimar el seu recurs, donant la raó a la Junta Electoral. Després d'aquest primer cop de porta, el PP va apel·lar al Tribunal Constitucional, un recurs que l'alt tribunal no ha admès a tràmit perquè no considera que se'ls hagi vulnerat un dret fonamental.

stats