Política 05/01/2017

Trillo diu que va demanar "fa temps" deixar l'ambaixada espanyola a Londres

El ministre de Defensa en el moment de l'accident del Iak-42 diu que no vol anar a cap altra ambaixada i que tornarà a treballar de lletrat al Consell d'Estat, precisament l'òrgan que l'ha assenyalat com a responsable

Ara
2 min
Federico Trillo visitant el lloc de l’accident a Turquia el 2003. L’exministre mai ha assumit responsabilitats polítiques pel cas.

BarcelonaL'exministre de Defensa Federico Trillo ha explicat aquest dijous que fa temps que va demanar al govern deixar de ser ambaixador al Regne Unit i considera que la seva responsabilitat política per l'accident del Iak-42 ja va quedar depurada amb les eleccions del 2004, 2008 i 2011 –a les quals va concórrer com a cap de llista per la província d'Alacant– i amb les seves compareixences al Congrés dels Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"On es poden depurar més responsabilitats polítiques?", s'ha preguntat Trillo en declaracions a la Cope recollides per Europa Press. "A més, la cadena de comandament de l'exèrcit va ser depurada el 2004, i políticament, què més es pot demanar?", ha afegit.

L'encara ambaixador a Londres ha dit que quan es faci efectiu el seu relleu té "intenció" de tornar a la seva plaça al Consell d'Estat, on és lletrat –diu que ja va comunicar a aquest òrgan la seva intenció de tornar–, per la qual cosa ha assegurat que ni serà titular en cap altra ambaixada ni continuarà a la del Regne Unit per més temps.

Llegeix com ha sigut, i és encara, la vida de Federico Trillo a Londres, per Quim ArandaEl responsable de Defensa quan va tenir lloc la tragèdia del Iak-42 en què van morir 75 persones, entre les quals hi havia 62 militars espanyols que tornaven d'una missió a l'Afganistan, primer ha assegurat que no coneixia del tot el dictamen del Consell d'Estat, però després ha assenyalat que la conclusió d'aquest informe no responsabilitza el Govern de les errades que van portar a l'accident de l'avió, sinó que només "justifica les indemnitzacions pagades en el seu moment per l'administració", i que per això, diu, s'utilitza el terme 'responsabilitat administrativa'.

En aquest sentit, ha destacat que el dictamen és només una "opinió" del Consell d'Estat que "no afegeix res" al que s'ha dit ja en les resolucions judicials, perquè "ja estan pagades les indemnitzacions" a les famílies de les víctimes.

Margallo va ordenar rellevar Trillo el 2015, segons 'El Mundo'

En paral·lel a les declaracions de Trillo, 'El Mundo' s'ha fet ressò d'un informe del ministeri d'Exteriors segons el qual José Manuel García-Margallo -extitular d'aquest departament- va ordenar el relleu de l'actual ambaixador al Regne Unit l'octubre de 2015.

El document informava al cos diplomàtic que, "per ordre del senyor ministre", es podien presentar candidatures per a 43 caps de missió, incloses la de l'ambaixada del Regne Unit, Alemanya, Bèlgica, Suècia o Grècia, entre altres, de cara al març de 2016. L'operació, afegeix el rotatiu, hauria quedat aturada perquè el govern espanyol va entrar en funcions.

'El Mundo' també revela que l'actual titular d'Exteriors, Alfonso Dastis, va sol·licitar la plaça d'ambaixador a Londres quan es va anunciar que quedaria vacant. Dastis era llavors membre de la representació permanent del govern espanyol a Brussel·les, una de les legacions que Margallo també volia renovar.

stats