Política 19/11/2018

Arxivat el cas pel patrimoni de Turull, amb l’aval de la Fiscalia

El jutge diu que el diputat no volia amagar els béns a la justícia

Montse Riart
3 min
D'esquerra a dreta, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull

BarcelonaQuaranta-dos dies després que Jordi Turull i la seva dona compareguessin al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutge Francisco Valls ha decidit donar per tancada la investigació contra l’exconseller per haver cedit part del seu patrimoni a la seva dona, Blanca Bragulat, poc abans de l’1-O. La Fiscalia havia sigut la principal impulsora de la investigació. Al maig es va querellar contra Turull perquè sospitava que l’exconseller –processat per rebel·lió pel Tribunal Suprem i actualment en presó preventiva al centre de Lledoners– havia “traçat un pla” per cedir part del patrimoni a la seva dona i evitar així que l’hi embarguessin si l’acabaven jutjant per l’1-O. Però després que Turull ho negués al jutge i que tots els testimonis –fins i tot els que havia citat la Fiscalia– certifiquessin la versió de l’exconseller, el mateix fiscal del cas va demanar arxivar el cas que havia impulsat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la resolució el magistrat conclou, “amb la conformitat del ministeri fiscal”, que durant la investigació “no s’han pogut recollir prou indicis criminals” per determinar si Turull i la seva dona van efectuar la cessió patrimonial per “dificultar un futur embargament del patrimoni” o si bé només volien “regularitzar una situació patrimonial”, com tots dos van declarar al jutge.

La querella de la Fiscalia es basava en dues transmissions patrimonials de Turull a la seva dona: la d’una casa i la d’un compte corrent. L’exconseller va explicar al jutge que ell i la seva dona van prendre la decisió de posar-ho tot a nom d’ella el 8 de juny del 2017, abans del referèndum i molt abans que Turull sabés que podria optar a la presidència de la Generalitat, el març del 2018. Van dir que ho havien fet arran d’una malaltia i que la cessió havia anat acompanyada de la firma de dos testaments. En el cas de la finca, el matrimoni va argumentar que havien decidit que anés a nom d’ella perquè Turull havia comprat la finca mig derruïda i havia sigut ella qui s’havia fet càrrec de la reforma.

Pel que fa al compte corrent, tots dos van explicar que es va decidir que només hi constés Blanca Bragulat com a titular perquè era l’única que hi feia ingressos i moviments. Durant l’interrogatori, Turull va retreure al fiscal l’acció judicial: “Si vostè m’hagués citat a declarar abans no hauria calgut arribar fins a aquí”, li va dir. Els testimonis van corroborar la versió del matrimoni. El constructor de la casa va certificar que era la dona de Turull la que va pagar i dirigir la reforma, i un treballador de l’oficina bancària va constatar que ella era l’única que operava amb el compte bancari denunciat per la Fiscalia. De fet, en la seva resolució el magistrat del TSJC recorda que el sentit de la causa que havia impulsat la Fiscalia era garantir que, en cas d’acabar sent jutjat per l’1-O –com efectivament passarà–, Turull no es declarés insolvent i pogués dipositar la fiança exigida pel Tribunal Suprem. En aquest sentit, el jutge recorda que la solvència de l’exconseller està més que acreditada, perquè a més la seva part de fiança l’ha cobert l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Deu dies de termini al Suprem

Mentrestant, ahir el Tribunal Suprem va donar deu dies als advocats dels líders independentistes processats per rebel·lió –entre els quals hi ha Turull– perquè presentin els seus escrits de defensa i demanin totes les proves que vulguin practicar durant el judici. Una de les qüestions que volen plantejar les defenses és la competència del Suprem per jutjar el cas, tot i que això es resoldrà en una sessió prèvia al judici.

D’altra banda, l’alt tribunal també va rebutjar la petició de llibertat provisional de l’exconseller d’Interior Joaquim Forn. Aquesta vegada la defensa afegia un nou argument per demanar l’excarceració de l’exconseller i raonava que Forn havia de rebre el mateix tracte que altres càrrecs del departament d’Interior i dels Mossos d’Esquadra en relació amb l’1-O, que no estan privats de llibertat, en referència als investigats a l’Audiència Nacional: el major Josep Lluís Trapero, Pere Soler i Cèsar Puig. Però la sala considera que les circumstàncies no han canviat. La Fiscalia i Vox també es van oposar a la petició de la defensa de Forn.

stats