Política 08/09/2012

Tura critica les formes de Navarro i la "confusió" que ha generat en reestructurar el grup parlamentari

L'exconsellera rebutja que actualment el sector catalanista hagi de separar-se del PSC i defensa una reforma de la Constitució abans de declarar unilateralment la independència de Catalunya

Acn
3 min
Montserrat Tura en una imatge d'arxiu / ACN

BarcelonaL'exconsellera i diputada del PSC al Parlament Montserrat Tura ha criticat les formes que ha fet servir el primer secretari del PSC, Pere Navarro, per comunicar els canvis en el grup parlamentari i l'ha acusat de generar "confusió". Tura ha discrepat "de com s'ha comunicat i s'ha parlat amb les persones afectades", ja que ha dit que aquestes "no deixen de ser persones i tenir sentiments".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tura a afirmat que l'intent "ben intencionat" de Navarro "ha acabat una mica frustrat" i ha generat més comentaris negatius que positius, i ha conclòs que quan això passa "vol dir que no s'ha fet bé". D'altra banda, ha defensat reformar la Constitució abans que declarar unilateralment la independència de Catalunya.En declaracions a RAC1, la també secretària de la Mesa del Parlament ha assegurat no saber si la voluntat de Navarro era deixar fora del PSC l'anomenat sector catalanista però en tot cas ha dit que els noms que s'han vist afectats "parlen per ells mateixos".

En contra que el sector catalanista s'escindeixi del PSC

Tura ha reconegut, a més, que li agradaria que "els accents que a vegades m'atribueixen", en al·lusió al catalanisme, "tinguessin una presència més majoritària" dins del partit però ha rebutjat que ara per ara el sector catalanista hagi de separar-se del PSC. "Lluito i treballo cada dia perquè així sigui, no se si me'n sortiré però per ara no he defallit", ha declarat.

Tura ha defensat al importància d'un partit com el PSC per evitar "que es produeixi una fractura entre pobres i rics", de la mateixa manera que ha assegurat que ho va ser durant els anys setanta per aconseguir la cohesió després de l'onada migratòria de persones d'altres territoris de l'Estat.

Reforma de la constitució abans de la independència

D'altra banda, Tura ha apostat per intentar una reforma de la Constitució abans d'avançar cap a la declaració unilateral de la independència de Catalunya. La diputada ha retret que fins ara no s'hagi "intentat mai" aquesta possibilitat. Ha assegurat, a més, que confiar en el reconeixement per part de les institucions internacionals no és una bona opció.

Segons ella, abans de plantejar-se un referèndum per la independencia s'hauria de fer la "petició explícita" de reforma de la Constitució "perquè estableixi que Espanya està constituïda per la unió lliure i voluntària de pobles i nacions". A les persones que confien que les institucions internacional reconeixeran Catalunya com un nou estat els hi ha dit que històricament aquestes institucions "no ens han reconegut gaires coses" i quan se'ls ha demanat ajuda, com durant la Dictadura de Franco, la resposta "no va ser favorable ni positiva".

"Entenc que en els estats democràtics la primera cosa que correspon és canviar el marc jurídic propi", ha declarat. Tura ha criticat que Mas "juga a l'ambigüitat" i no hagi plantejat mai aquesta reforma. Tot i això, ha reconegut que "és molt possible" que no s'aconsegueixi, més encara després del "regust" que va deixar la sentència de l'Estatut, però ha assegurat que primer s'hauria d'intentar.

Manifestació de la Diada: "clarament independentista"

Per últim, i sobre el caràcter de la manifestació de la Diada, Tura ha dit al líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que els convocants de la manifestació "són clarament independentistes". D'altra banda, però, ha reconegut que el moviment social que ha originat "depassa els convocants". Ha explicat que ella hi anirà perquè "l'estat no ha estat capaç d'entendre el missatge enviat des d'aquí de reconèixer amb normalitat la realitat d'una nació que aspira a tenir més autogovern i a viure en plena normalitat i llibertat la manera nacional d'entendre's".

stats