Política 23/03/2016

Turull avisa la CUP: "Hem vingut a construir un Estat, no a gesticular"

En una entrevista a EFE, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí dóna un toc d'atenció als anticapitalistes per haver entrat una moció que exigeix el compliment de la declaració de ruptura del 9-N, que "ja està aprovada"

Efe / Ara
3 min
Jordi Turull és el portaveu parlamentari de Junts pel Sí

BarcelonaEl nou capítol de desavinences entre Junts pel Sí (JxSí) i la CUP ja sobrepassa l'àmbit social -fins ara havien centrat les tensions entre les dues forces independentistes- i ha arribat fins i tot en com fer la desconnexió amb l'Estat. El detonant ha estat una moció presentada per la CUP que exigeix el compliment de la declaració de ruptura del 9-N, fent evident, així, que es desobeeix el Tribunal Constitucional, que va anul·lar el text. El malestar a Junts pel Sí l'ha expressat el president del grup parlamentari, Jordi Turull, en una entrevista a Efe, en què ha donat un toc d'atenció a la CUP: "Aquí hem vingut a construir un Estat, no a gesticular".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest avís arriba després de les crítiques (fins i tot públiques) de Junts pel Sí i el Govern. En la reunió posterior al consell executiu, la portaveu del Govern, Neus Munté, va estirar les orelles als anticapitalistes: "Cal esforç i intel·ligència, no pertoca facilitar les coses als nostres adversaris". Segons publica aquest dimecres l'ARA, fonts del Govern opinen que les mostres de desobediència "poden facilitar la feina a la fiscalia de l'Estat" per actuar contra el procés i resumeixen així l'estratègia que propugnen: "Ni obediència ni desobediència, intel·ligència".

En l'entrevista a Efe, Turull evita pronunciar-se sobre si la Mesa del Parlament ha d'admetre o no a tràmit la moció de la CUP. Ahir es va salvar un match ball quan la majoria de la mesa del Parlament -en mans de JxSí- va ajornar una setmana l'admissió a tràmit de la moció. Tanmateix, Turull s'ha mostrat "sorprès" pel contingut de la iniciativa registrada pels anticapitalistes: "Ens hauran d'explicar quin és el sentit d'aquesta moció".

El portaveu parlamentari ha posat èmfasi en el fet que la declaració de ruptura del 9-N "ja està aprovada" i la determinació de Junts pel Sí per "tirar endavant el mandat democràtic del 27-S és total i absoluta", però ara, ha dit, és el moment de "demostrar-ho amb fets, no amb gesticulacions".

Ahir, representants de Junts pel Sí i la CUP van mantenir un contacte al Parlament, però no serà fins la setmana que ve que abordaran a fons el contingut de la polèmica moció. Turull ha garantit que, vagin com vagin les converses, els diputats de CDC i ERC votaran a l'uníson. "Tots els qui intenten furgar en possibles diferències dins de JxSí pel procés sobiranista s'equivoquen totalment. L'excés de gesticulació no ens dividirà", ha assegurat.

La CUP crida a la mobilització a través d'una plataforma de suport als ajuntaments

Per la seva banda, la CUP ha fet una crida a sumar-se a una "plataforma de suport i de lluita" davant l'ofensiva judicial de l'Estat contra els ajuntaments sobiranistes i, en concret, contra el regidor de Capgirem Vic Joan Coma Roura. El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha acceptat la petició del fiscal i ha imputat Coma per un delicte d'incitació a la sedició a causa de les seves paraules apel·lant a la desobediència en un ple municipal.

Per això, la CUP denuncia que davant la "gravetat dels fets", l'assemblea de Capgirem Vic -el grup municipal en el qual s'inclou la CUP-, juntament amb un grup de juristes, Alerta Solidària i la família del regidor, han impulsat una plataforma "antirepressiva" de suport i a favor dels drets civils i nacionals. Entre les accions d'aquesta plataforma hi haurà una manifestació a Vic.

El comunicat de la CUP acaba amb una declaració d'intencions: "Nosaltres sempre hem dit que per fer la truita caldrà trencar els ous". Són justament les paraules que va pronunciar Coma i que van provocar la seva imputació.

Retret a l'oposició

En relació a les ponències que han de redactar les tres lleis de desconnexió, en les quals només participaran diputats de JxSí i la CUP perquè l'oposició es nega a participar-hi, Turull ha retret a Ciutadans, PSC i PP que acudeixin al TC per intentar suspendre aquest mecanisme parlamentari.

"Em sap greu que s'activi la via judicial per a un debat polític", ha denunciat Turull, que s'ha mostrat convençut que els recursos d'empara de l'oposició presentats davant el TC no prosperaran, perquè "no hi ha cap tribunal que ens pugui impedir debatre en aquest Parlament tres lleis, s'estarien carregant el sistema parlamentari".

Reorganització al grup parlamentari

D'altra banda, després que el diputat independent de JxSí Germà Bel s'arribés a plantejar deixar la direcció del grup en dissentir d'alguns aspectes del seu funcionament intern, Turull ha explicat que s'està perfilant un "nou mecanisme per organitzar-nos millor".

Dimarts de la setmana que ve, a la reunió ordinària del grup, els 62 diputats de JxSí votaran la nova proposta de reorganització interna, els detalls de la qual encara s'estan ultimant però que permetrà "enfortir els òrgans de decisió política, crear un nou àmbit de coordinació parlamentària" i introduir canvis al calendari de reunions de grup.

stats