POLÍTICA
Política 17/06/2011

Jordi Turull (CiU) a Dolors Camats (ICV): “Deixeu de riure les gracietes a col·lectius que fan servir la violència”

En un debat a TV3, els portaveus dels set partits presents al Parlament analitzen les causes del malestar social que hi ha darrere el moviment dels 'indignats'

Redacció
2 min

Barcelona“Deixeu de riure les gracietes a col·lectius que fan servir la violència”. Així ha respost el convergent Jordi Turull a l'ecosocialista Dolors Camats durant un debat a TV3 en què també han participat el socialista Miquel Iceta, el popular Enric Millo, el republicà Oriol Amorós, Uriel Bertan per part de Solidaritat i Albert Rivera per part de Ciutadans. Camats havia demanat que no es criminalitzi un moviment social que demana la regeneració de la democràcia. Durant el debat, el president de la Federació Catalana de Municipis, Manel Bustos, ha trucat i ha recordat que centenars d'alcaldes van viure episodis semblants als patits pels diputats a la porta del Parlament, uns fets que el també alcalde de Sabadell considera “inacceptables”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“La política es preocupa més dels mercats que de la gent”, ha dit la representant d'ICV al debat, cosa que li han recriminat els seus companys de taula. Tot i així, Miquel Iceta també ha reconegut que el “malestar social” té a veure amb la percepció dels polítics com a persones “impotents” davant els mercats. “El sistema econòmic imposa unes regles que perjudiquen la majoria”, ha explicat Iceta, que aposta per “explicar als ciutadans les alternatives concretes” que proposa cada partit contra aquesta tendència general.

Albert Rivera també ha considerat que “l'immobilisme de la política està creant la falta de legitimitat de la política” i alerta que “la gent es buscarà les seves pròpies solucions”. El republicà Oriol Amorós ha expressat la percepció amb el concepte de “partitocràcia”, i ha proposat “més i millor política”. Bertran també ha coincidit amb Rivera i Amorós i ha assenyalat que “no hi ha regeneració democràtica” i que “cal una reforma constitucional”.

En canvi, des dels grups de CiU i el PP, tant Jordi Turull com Enric Millo han insistit que el descontentament té a veure amb una crisi de valors, sumada a altres situacions crítiques en l'economia, la societat i les institucions. “Els polítics hem de ser més exigents amb nosaltres mateixos”, ha dit Turull, que ha recordat, però, que “l'alternativa a la política parlamentària és encara pitjor” que l'actual sistema. Millo ha reblat l'argument i ha dit que “els partits polítics són instruments necessaris per a la democràcia”.

stats