Política 22/01/2016

Turull acusa el govern espanyol de tenir "tics antidemocràtics" per portar al TC la conselleria d'Exteriors

El PP assegura que participarà a la comissió de procés constituent, tot i el recurs de la Moncloa, mentre no sigui declarada il·legal

Ara
3 min

BarcelonaEl govern espanyol ha acordat aquest divendres recórrer al Tribunal Constitucional (TC) la creació de la conselleria d'Afers Exteriors, pilotada per Raül Romeva, a més de la comissió d'estudi del procés constituent. Després d'aquesta decisió les reaccions no s'han fet esperar.

Junts pel Sí

Els "tics antidemocràtics" del TC

El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha assegurat que portar al TC la conselleria i la comissió demostra els "tics antidemocràtics" del govern espanyol.

CUP

"El TC no és un tribunal, és una prolongació del consell de ministres"

La CUP, per la seva banda, ha expressat en un comunicat que no se sent sorpresa i que, tal com es va explicitar en la declaració de ruptura del 9-N, no reconeix "la legitimitat del TC". "El TC ja no és un tribunal, és una mera prolongació del consell de ministres", ha sentenciat el diputat Benet Salellas. Ha afegit, a més, que el TC és un òrgan "sense independència i sense jutges, amb simples escrivans escollits pel PP i el PSOE i, per tant, no li queda cap legitimitat per dictar cap mena de sentència".

Catalunya Sí que es Pot

Coscubiela diu que el PP "no podrà evitar el debat sobre el procés constituent"

Després de la decisió del govern espanyol d'impugnar la conselleria d'Exteriors i la comissió d'estudi de procés constituent, des de Catalunya Sí que es Pot han estat clars: "Si els ancestres de Rajoy no van aconseguir prohibir-me pensar i debatre durant la dictadura, no crec que avui el PP actual aconsegueixi impedir-nos debatre". El seu portaveu, Joan Coscubiela, ha considerat aquesta decisió una "nova provocació del PP per amagar la seva incapacitat per fer govern i també per intentar intimidar el PSOE davant la proposta d'alternativa d'esquerres de Pablo Iglesias".

L'ecosocialista ha advertit que els populars "no podran evitar el debat sobre el procés constituent". "Ho farem al Parlament segur, però si cal ho farem a les places, es posi com es posi", ha reblat.

C's

El partit de Rivera veu "lògics" els recursos al TC

El vicesecretari general de C's i diputat al Congrés José Manuel Villegas troba "lògica" la decisió del govern espanyol de recórrer al TC la creació de la conselleria d'Exteriors i de la comissió d'estudi sobre el procés constituent. Ha remarcat que la Generalitat no té competències en política exterior –tot i que l'Estatut recull la competència d'acció exterior– i que "no té sentit" que creï un departament sobre aquesta matèria.

Sobre la comissió d'estudi de procés constituent, ha criticat que aquest òrgan pretén analitzar com "saltar-se les lleis i trencar el país". Després que el portaveu del partit al Parlament, Carlos Carrizosa, deixés la porta oberta a participar a la comissió esmentada, Villegas ha insistit a deixar en mans del grup parlamentari la decisió d'assistir-hi o no.

PP

Els populars participaran a la comissió de procés constituent mentre no sigui declarada il·legal

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha assegurat que, malgrat que el govern espanyol hagi decidit portar al TC la comissió de procés constituent, els populars hi continuaran participant mentre no sigui declarada il·legal. "A CDC li encantaria que el PP s'amagués i no donés la cara, doncs estan molt equivocats", ha dit, i ha remarcat que els del PP seran a la comissió, "tot i que molesti" els independentistes, per "controlar de primera mà que la comissió no serveix per iniciar cap procés de ruptura".

Sobre la impugnació de la conselleria d'Afers Exteriors, ha opinat que el govern espanyol està ajudant la Generalitat a no fer el "ridícul".

stats