Política 06/10/2016

Turull estén la mà als 'comuns' perquè se sumin al procés però avisa que "no els esperaran"

El president de JxSí assegura que l'"ambient" amb la CUP és de "transcendència" pel repte d'assolir l'estat propi i que hi haurà acord en els pressupostos

Núria Orriols
3 min
Jordi Turull va comparèixer  al Parlament a la una del migdia acompanyat dels diputats  Lluís Guinó i Anna Figueras.

BarcelonaEl mateix dia que es voten les propostes de resolució en el debat de política general, en què Junts pel Sí i la CUP intentaran sumar esforços amb Catalunya Sí que es Pot (CSQP) pel referèndum, el president de la coalició independentista, Jordi Turull, ha estès la mà als 'comuns' perquè se sumin al procés d'autodeterminació amb permís de l'Estat o sense.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ens agradaria fer camí junts però no els esperarem", ha dit Turull en una entrevista a TV3, i ha afirmat que el referèndum es guanyarà per l'"últim indecís" que es decanti pel sí a la independència, i que per això JxSí tindrà els "braços oberts" a CSQP si decideixen sumar-se en "qualsevol moment processal" cap a l'estat propi. En tot cas, Turull ha anunciat que Junts pel Sí votarà a favor, aquesta tarda al Parlament, de la resolució de Catalunya Sí que es Pot en què demana un referèndum pactat.

Per al dirigent de JxSí cal esmerçar esforços per pactar una consulta amb el govern espanyol -tal com demanen els de Lluís Rabell al Parlament- però a parer seu això no pot retardar el procés sobiranista, que ja fa quatre anys que està en marxa amb la demanda del referèndum sobre la taula. El de JxSí ha defensat que qui pren decisions sense tenir en compte els catalans és l'estat espanyol, tal com "es va comprovar" en la reforma de l'Estatut o la modificació del sistema de finançament. "Si algú fa i actua unilateralment és l'estat espanyol", ha sentenciat.

El nou acord sobre el full de ruta entre JxSí i la CUPTurull ha explicat que a partir d'ara el Parlament es posarà a treballar per edificar el "marc legal" que doni cobertura al referèndum per tal que pugui tenir "totes les garanties" en el moment que se celebri. "Ens enfrontem a un Estat que ja sabem com les gasta", ha alertat per evitar concretar com es faria la consulta vinculant.

Un acord amb la CUP pels pressupostos?

Malgrat la confiança que va atorgar l'esquerra anticapitalista al president, Carles Puigdemont, la setmana passada i les resolucions pactades en el debat de política general, Junts pel Sí i la CUP no han assolit encara un acord per als pressupostos. Els cupaires reclamen una pujada d'impostos a les rendes més altes mentre que el Govern es nega per ara a augmentar la pressió fiscal als ciutadans -de moment, es centra a recuperar els ingressos dels impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional-. "És evident que amb la CUP veiem les coses diferents", ha admès Turull, però ha afegit que a pocs mesos de culminar el procés "no s'entrebancaran" amb els pressupostos.

El president de JxSí ha afirmat que amb els cupaires es respira un "ambient de transcendència" perquè el que es farà és "molt gros". "Ara la gent ens valorarà per si ho fem o no ho fem [la independència]. Farem una cosa que no ha fet cap altra generació de catalans, i això és el que ens farà posar d'acord", ha afirmat Turull.

Sobre eventuals divisions al grup de Junts pel Sí en les votacions de les resolucions del debat de política general, Turull ha dit que "no hi haurà" posicions "separades" en allò que fa referència a la independència. Tanmateix, ha tret ferro al fet que ERC i PDC puguin votar diferent en matèries sectorials, ja que cada formació -ha dit- manté els seus principis ideològics.

stats