Política 15/09/2017

Turull, sobre carta a Rajoy i el rei: "L'oferiment hi és, però d'optimistes no en som"

Adverteix a l'Estat que la gent "es rebel·la" quan li ataquen els drets i la dignitat

Agències
2 min
El portaveu del Govern i conseller de la Presidència, Jordi Turull, a l'esmorzar informatiu d'aquest divendres

BarcelonaEl portaveu del Govern, Jordi Turull, admet que no esperen una resposta positiva a la carta que Puigdemont, Junqueras, Colau i Forcadell han enviat al president espanyol, Mariano Rajoy, i al rei Felip VI reclamant negociar un referèndum: "L'oferiment hi és, però d'optimistes no en som [...] Em temo que si no han tingut altura de mires fins ara, no en tindran ara", ha dit aquest divendres en un esmorzar informatiu de Fórum Europa Tribuna Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El també conseller de Presidència, però, ha subratllat que mantindran la seva oferta "fins a l'últim minut" per buscar una alternativa pactada a l'1-O, argumentant que "les coses, a la vida, si les pots fer de forma acordada sempre són més fàcils". En aquest sentit, ha enviat un missatge al rei: "Si amb el que està passant i el que passarà el cap d'estat no mou ni un paper, deixa molt clar quines són les seves funcions".

Turull ha advertit que, en paral·lel a l'oferta per negociar, el Govern seguirà treballant perquè l'1 d'octubre els catalans puguin votar amb "cens, urnes i paperetes" i amb les mateixes "garanties" que en qualsevol convocatòria electoral. El conseller ha lamentat que el Govern no pugui explicar els detalls de l'organització del referèndum quan i com voldria, i ha ironitzat amb el fet que exerceix de "sense veu", en comptes de portaveu, per evitar les "envestides" de l'Estat. Envestides "d'aquelles que molts crèiem que només veuríem en documentals en blanc i negre amb la música del No-Do de fons".

El conseller ha sostingut que, en comptes d'acovardir la societat catalana, la "pluja de querelles" per part de la fiscalia està fent animar els menys convençuts perquè vagin a votar l'1 d'octubre. "Hi haurà un tsunami democràtic que desbordarà l'Estat", ha subratllat.

En aquest sentit, ha replicat al fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, que aquest mateix divendres ha afirmat que veu "milers" de catalans "abduïts" perquè els diuen que el referèndum té cobertura legal. "Ja ho vam veure dilluns passat, que durant sis anys centenars de milers de persones amb un ambient positiu estan abduïts i enganyats", ha dit amb ironia en referència a les mobilitzacions de la Diada.

Entre el públic que ha acudit a l'acte hi havia el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; els exconsellers Ferran Mascarell i Josep Lluís Cleries; el president d'Abertis, Salvador Alemany, i el president de Pimec, Josep González.

stats