ALBÀNIA
Política 22/01/2011

La UE demana a Albània que resolgui la crisi política a través del diàleg

Crida a la calma després que la policia reprimís una manifestació de l'oposició i deixés tres morts

Efe
2 min

Brussel·lesLa Unió Europea (UE) ha demanat a les forces polítiques d'Albània que resolgui sense retards i mitjançant el "diàleg polític constructiu" el llarg estancament polític que viu el país si volen avançar en el seu camí cap al club comunitari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les protestes contra el Govern del primer ministre de albanès, Sali Berisha, es van saldar ahir amb la mort de tres persones i desenes de ferits.

"Fem una crida urgent a la calma i a fugir de la provocació a totes les forces polítiques del país", han assenyalat en un comunicat conjunt difós aquesta nit l'alta representant de la UE, Catherine Ashton, i el comissari d'Ampliació, Stefan Fule.

Si Albània vol avançar cap a la UE, totes les energies del país s'hauran de concentrar en resoldre la crisi política, han afirmat.

"Les manifestacions són instruments per a la llibertat d'expressió i per a la reunió pacífica dels ciutadans", han recalcat i també han lamentat que les protestes d'ahir fossin violentes i provoquessin la pèrdua de vides humanes.

Tres civils van morir per trets a curta distància, mentre que almenys 22 manifestants i 17 policies van resultar ferits, segons ha confirmat el cap d'urgències de l'hospital militar de Tirana, Sami Koceku.

La profunda crispació en què està submergida Albània des de fa temps s'ha intensificat els últims dies després de la dimissió la setmana passada del viceprimer ministre albanès, Ilir Meta, després de la difusió d'un vídeo gravat amb càmera oculta on es veu com intenta manipular una licitació pública.

Albània, un dels països més pobres d'Europa, va celebrar eleccions parlamentàries el juny del 2009, que va guanyar Berisha per un estret marge entre les acusacions socialistes de frau electoral.

stats