Polític

La UE "prendrà nota" del 25-N i no es posicionarà "fins que no es produeixi un fet polític"

Brussel·les està pendent sobretot del resultat de Mas, però evitarà mullar-se mentre "no convoqui el referèndum" o "interpel·li directament la UE"

Europa mira Catalunya, molt pendent d'aquest 25-N i, en especial, del resultat d'Artur Mas. Una majoria molt folgada de CiU afegiria pressió a la Comissió Europea, que fins ara ha intentat no mullar-se i mantenir la neutralitat, però que ha acabat cedint a les amenaces de la diplomàcia espanyola per deixar una hipotètica Catalunya independent fora de la Unió Europea.

Fonts de l'executiu comunitari asseguren que els portaveus de José Manuel Durao Barroso es limitaran a "prendre nota" dels resultats i que no es veuran obligats a fer cap pas més "fins que no es produeixi el fet polític de convocar el referèndum" o "si Mas, aquesta nit o en els propers dies, no interpel·la directament la Unió Europea".

"Un fet polític –afirma un funcionari comunitari– és que convoqui el referèndum o el compromís clar de celebrar-lo a curt termini, a sis mesos vista". Fins que no es produeixi aquest pas, "aquest trencament amb Espanya", Brussel·les evitarà pronunciar-se sobre l'encaix d'un estat català a la UE.

L'executiu comunitari seguirà també molt atentament les declaracions que el president de la Generalitat faci després de les eleccions, aquesta mateixa nit i en els propers dies, per veure si "interpel·la directament" les institucions de la UE o "fa algun anunci que pugui accelerar les coses". Si no, aquest dilluns els portaveus de Barroso es limitaran a assenyalar que "la Comissió Europea respecta la democràcia i escolta la veu" dels ciutadans.