Política 18/11/2017

La UGT veu el 21-D com un "simulacre de referèndum" que haurà de fer reflexionar l'Estat

Ros crida a la participació i demana als partits que no oblidin l'agenda social

Acn
2 min
El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros

BarcelonaEl secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, considera que el 21-D serà un "simulacre de referèndum", ja que s'interpretaran els resultats en funció de quants vots hauran obtingut els partits que defensen el 'sí' a la independència, quants els del 'no' i quants l'espai d'entremig. En una entrevista a l'ACN, el líder sindical ha considerat que la cita electoral "ens donarà una foto" que "ha de fer reflexionar el govern de l'Estat". A partir d'aquí, cal que els polítics "s'asseguin a negociar" i "tard o d'hora s'haurà de votar", defensa el secretari general. Ros reclama l'alliberament dels presos i fa una crida a la participació de cara als comicis electorals perquè se superi l'històric 77,5% del 27-S.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, el líder de la UGT reclama als partits que, tot i l'excepcionalitat del moment, no oblidin l'agenda social. "Els que surtin escollits ho seran per una legislatura, no per 15 dies, i és important saber què proposen més enllà de la relació Catalunya-Espanya", ha assegurat.

"No votem un referèndum, el 21-D, però té un punt de referèndum, com a mínim tindrem un simulacre de foto de referèndum", constata. Després de les eleccions, el líder sindical insta els polítics a "asseure's en una taula i negociar", ja que així és com "les societats democràtiques solucionen els problemes, no amb jutges". En aquest sentit, Ros reclama l'alliberament dels consellers i dels líders de les entitats perquè diverses veus del món judicial han assegurat que l'empresonament "no està justificat".

El líder de la UGT posa de manifest que, un cop se sàpiguen els resultats de les eleccions del 21 de desembre, els resultats es llegiran en clau del suport a la independència. "Es mirarà més això que no pas si un partit puja més que un altre", ha assegurat. "Les eleccions ens donaran la foto de com estem ara, i a partir d'aquí cal negociar. I evidentment a les societats democràtiques els canvis legislatius importants, de Constitució o d'estatuts, es fan votant, així que tard o d'hora s'haurà de votar", ha afegit.

Ros ha recordat que la UGT defensa el dret a decidir en un sentit ampli, i aquí "hi cap el referèndum". "El problema polític Catalunya-Espanya s'ha de resoldre votant", insisteix. Segons ell, "el xoc de trens" ja ha tingut lloc i s'han vist les conseqüències en un sentit i en un altre, de manera que "ara amb més raó s'ha de poder votar amb normalitat", com ja s'ha fet en altres països.

La convocatòria electoral ha deixat la Taula per la Democràcia en 'standby' a menys que hi hagi "atacs als drets i les llibertats", assenyala Ros. I és que en campanyes electorals, la UGT no fa "cap activitat que pugui ser relacionada amb la política". La Taula per la Democràcia és una organització transversal amb una quarantena d'entitats, entre les quals també hi ha patronals, universitats, l'ANC i Òmnium.

stats