PODER JUDICIAL
Política 02/10/2013

Eurodiputats catalans i bascos reclamen a la UE que actuï contra la politització del TC

CiU, PSC, ICV, PNB i Aralar alerten que Espanya pot acabar com Hongria si Brussel·les no intervé davant el cas Pérez de los Cobos

Acn
2 min

Brussel·lesEls eurodiputats catalans i bascos de tots els partits tret del PP han demanat aquest dimecres a l'eurocomissària de Justícia, Viviane Reding, que actuï davant la manca d'independència del Tribunal Constitucional. Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Maria Badia i Raimon Obiols (PSC), Raül Romeva (ICV), Izaskun Bilbao (PNB) i Iñaki Irzabalbeitia −Aralar, en representació d'ERC− reclamen a Brussel·les que imposi criteris europeus d'independència judicial a l'Estat. La militància al PP del president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, almenys del 2008 al 2011, viola una de les condicions per ser membre de la Unió Europea: "L'establiment d'un sistema judicial independent i eficaç és de suma importància".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La denúncia de CiU, PSC, ICV, PNB i Aralar arriba després que al juliol es fes públic que l'actual President del TC, Francisco Pérez de los Cobos, havia estat militant del PP entre el 2008 i el 2011, si bé el 2010 ja exercia com a magistrat de l'alt tribunal. Fet que viola la llei orgànica del poder judicial, que estableix que "els jutges i magistrats no podran pertànyer a partits polítics o sindicats o treballar per als mateixos". Destaquen també que el fet que el militant d'un partit dirigeixi l'alt tribunal d'un país "és un fet únic a Europa".

Els eurodiputats, a més, denuncien que l'estat espanyol "ja no compleix amb les normes d'independència judicial que la UE reclama a tots aquells estats que en volen ser membres". Com a exemple clar d'aquest incompliment, citen la votació negativa per 9 a 2 contra la proposta de recusació presentada per la Generalitat. En la carta denuncien també l'actuació del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, que va firmar un decret per iniciar els tràmits de substitució del fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, després que aquest es posicionés a favor de la celebració d'una consulta sobiranista legal.

"El precedent d'Hongria"

Els eurodiputats remarquen la necessitat d'actuar amb rapidesa i posen com a precedent Hongria. L'any passat, la CE va haver d'obrir-li un expedient d'infracció com a conseqüència de les reformes constitucionals impulsades pel primer ministre, Viktor Orbán. Segons la CE, la legislació que incorporava la nova Constitució −i que suposava la pèrdua d'independència del poder judicial− era contrària al dret comunitari. Així, amb Hongria com a precedent, els eurodiputats catalans i bascos esperen que l'executiu comunitari intervingui a temps en el cas de l'estat espanyol per tal que el Tribunal Constitucional i l'aparell de justícia "sigui regit d'ara en endavant per criteris europeus d'independència judicial i es corregeixi la situació".

stats