PPC, C's i UPyD denuncien a la Fiscalia el simposi 'Espanya contra Catalunya'

Rosa Díez compara l'independentisme amb el nazisme i acusa el Govern d'incitar "a l'odi i a la violència" i el portarà a l'Agència Europea de Drets Fonamentals. El PPC i C's anuncien que s'afegiran a la denúncia presentada davant del fiscal de Barcelona

El seminari d'historiadors sobre les relacions d'Espanya i Catalunya els darrers segles acabarà examinat per la Fiscalia de Barcelona, per determinar si és delictiu, i per l' Agència Europea de Drets Humans, organisme de la UE successor de l'Observatori Europeu del Racisme i la Xenofòbia. Serà el resultat de les accions legals anunciades aquest dimarts per UPyD contra el simposi 'Espanya contra Catalunya: una mirada històrica (1714-2014)': un seminari que, segons Rosa Díez, "incita a l'odi i a la violència". Però, al marge de portar el simposi a Europa, UPyD l'ha portat també als tribunals, presentant una denúncia a la Fiscalia. Immediatament, la resta de partits espanyolistes s'ha sumat a la iniciativa: també el PPC i C's han decidit portar el tema davant la justícia.

La portaveu d'UPyD ha comparat l'independentisme amb el nazisme. "Farem tot el que estigui a les nostres mans perquè aquesta espiral d'odi que es genera des de l'independentisme i el nacionalisme català no segueixi endavant, perquè tirar la culpa de tot el que passa a uns és una cosa que en la història d'Europa ja s'ha viscut: ho van fer els nazis amb els jueus i tots sabem com va acabar", ha dit.

La denuncia presentada per UPyD apel·la a l'article 510 del Codi Penal i té com a objectiu que la Fiscalia obri una investigació i diligències contra el simposi, que ja compta amb més de 200 inscrits i que està organitzat per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) dins de la commemoració del tercer centenari de la caiguda de Barcelona a mans de les tropes de Felip V. 

Segons Díez, "hi ha sentències europees que indiquen que perquè s'entengui que un acte incita a la violència, a la xenofòbia o a l'odi no cal que inciti a prendre decisions amb caràcter delictiu o a actes violents", perquè es consideri que hi ha una "incitació a l'odi". 

Per aquest motiu ha apuntat que UPyD també traslladarà la denúncia a l'Agència Europea dels Drets Fonamentals perquè "ens sembla que és un tema sobre el què Europa s'ha de pronunciar". 

Segons Díez, "Europa ha de conèixer el que passa a Catalunya i que el govern de Catalunya està incitant a l'odi" perquè a Catalunya s'està "educant en la mentida per, a partir d'aquí, passar a l'odi", un fet que "a la història de la humanitat ha portat gravíssimes conseqüències" i que "ha acabat amb coses molt més lamentables que han tingut a veure amb la vida dels ciutadans".

Segons la portaveu d'UPyD, és "escandalós" que en un territori on "es deixen de pagar els menjadors escolars dels nens" hi hagin diners "per organitzar 'saraos' d'aquestes característiques" que "no tenen altra intenció que dividir els ciutadans i educar-los en l'odi i la mentida".

En un altre marc el portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, ha declarat que el seu partit acudirà al Ministeri Públic perquè aquest analitzi si pot existir un delicte “d’incitació a l’odi” ja que, segons declaracions del mateix Cañas, “promou la idea d'Espanya com un estat opressor”. El portaveu de C’s ha criticat obertament el simposi que organitza el Centre d'Història Contemporània de Catalunya i ha dit que “està destinat a fer pedagogia de l'odi i presenta allò espanyol com enemic de Catalunya”. 

Els últims a sumar-se a la iniciativa penal han estat els populars catalans, amb l'argument que les jornades suposen "una clara i inequívoca incitació a l'odi"

Més continguts de