Política 28/03/2015

Rosa Díez s'imposa al sector crític d'UPyD i guanya temps fins a les municipals

Convoca un congrés extraordinari d'UPyD per a després del 24 de maig per salvar la crisi interna oberta després de la desfeta a Andalusia. No aclareix si es tornarà a presentar

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La líder d'UPyD, Rosa Díez. EFE

MadridRosa Díez guanya temps, almenys fins després de les municipals. Ha saldat la pitjor crisi a UPyD des del seu naixement el 2007 després de la desfeta a Andalusia comprometent-se a convocar un congrés extraordinari després del maig. Es tracta d'un compromís verbal que ha anunciat d'última hora en el consell polític celebrat aquest dissabte a Madrid i en què el sector crític ha reclamat la dimissió de la direcció del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El consell polític ha aprovat per majoria absoluta una resolució de la direcció en què es comprometen a anar en solitari en les municipals i autonòmiques previstes pel 24 de maig. És a dir, a no pactar amb Ciutadans, tal i com reclamava el sector crític del partit. El vot ha estat, a última hora, secret, tal i com ha reclamat el diputat i candidat d'UPyD a la Generalitat valenciana, Toni Cantó, portaveu del sector crític a la reunió. En sortir de la reunió, el diputat s'ha mostrat "trist" per la decisió. "Hem perdut els que consideràvem un canvi en profunditat al partit. Qualsevol CEO apostaria per aquest camí -ha dit-. Me'n vaig trist perquè em preocupa la situació del partit". No aclarit, però, si es planteja dimitir.

Cantó considera que UPyD no pot esperar tres mesos i aposta per "pactes puntuals" amb la formació liderada per Albert Rivera. Amb l'anunci d'un congrés extraordinari, Díez ha sabut trobar un punt mig al problema: uns mesos per refer-se i reestructurar la direcció, per veure quin rumb pren la formació magenta de cara a les generals.

Té, però, encara una última pedra a la sabata. Des dels nefastos resultats a Andalusia, en què UPyD va treure menys d'un 2% dels vots enfront als 9 diputats de Ciutadans, fins a 9 del total de 20 dirigents de la direcció del partit han dimitit. Si tres més decideixen plegar veles, Rosa Díez es veurà forçada a abandonar el vaixell i posar una gestora al capdavant del partit.

La resolució de Rosa Díez ha passat amb l'aval de 82 consellers. 38 hi han votat en contra i dos s'han abstingut.

stats