Política 31/01/2012

El PNB ofereix mà estesa a Rajoy per consolidar la pau a Euskadi

El president dels nacionalistes bascos afirma a la Moncloa que vol impulsar un "gran consens entre totes les sensibilitats polítiques"

Joan Rusiñol
1 min

MadridEl president del Partit Nacionalista Basc (PNB), Iñigo Urkullu, s'ha reunit aquesta tarda a la Moncloa amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. El líder nacionalista ha trobat Rajoy "receptiu" a les seves propostes per consolidar la pacificació d'Euskadi. Urkullu li ha estès la mà amb "discreció" i "amb el màxim nivell de suport" per "girar el full negre" de la història del terrorisme i "obrir el full blanc de la concòrdia". Per fer-ho, ell ha reiterat a Madrid la proposta d'impulsar un "gran consens entre totes les sensibilitats ideològiques" per encetar "un nou temps" a Euskadi. Això inclou, per ell, l'esquerra abertzale, encara sense presència al Parlament basc. "Tinc l'esperança que el president del govern espanyol sabrà gestionar els seus temps", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Urkullu també s'ha mostrat particularment sensible a les polítiques econòmiques de Rajoy i, després de precisar que el PNB i el PP no són socis, ha reconegut que surt de la Moncloa més convençut que "és temps de sacrificis" i que els nacionalistes bascos seran "conseqüents".

El dirigent basc i Rajoy també han abordat la política penitenciària que afecta els presos d'ETA i ha admès que l'esquerra abertzale sap que no és hora de solucions globals, que suposin una "amnistia". Ha reiterat que la seva formació és partidària de l'apropament, és a dir, de fer una lectura no restrictiva de la legalitat en vigor.

stats